De Texel Academy is één van de projecten die een bijdrage ontving van STIFT.
De Texel Academy is één van de projecten die een bijdrage ontving van STIFT. Foto: Texel Academy

Tot 1 juni aanvragen bijdragen toeristische projecten bij STIFTexel

Bij Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFTexel) kunnen tot 1 juni 2020 aanvragen worden ingediend voor een bijdrage uit het fonds ter verbetering van de kwaliteit van het toerisme.


STIFT tekende met de gemeente in december een nieuw contract voor vier jaar. Elk jaar ontvangt STIFT een bijdrage van €480.000,- (jaarlijks te indexeren). Het fonds is er om de aantrekkelijkheid en kwaliteit van toeristische voorzieningen te stimuleren.

"We richten ons met name op kwalitatieve verbeteringen van het toeristisch product. Dus niet méér, maar vooral vernieuwend en innoverend", vertelt Mark Poldner, samen met Marius Kikkert en Jan Frederici het bestuur vormt van STIFT. Zij opereren vanuit een onafhankelijke positie en maken keuzes waarbij de vastgelegde Investeringsstrategie als uitgangspunt dient.

"We willen op Texel niet méér van hetzelfde en - gezien de groeiende bezoekersstroom - aan promotie ontbreekt het ook niet. Belangrijk is wel dat de kwaliteit van ons product beter wordt. Denk aan gastheerschap (hostmanship), het verrassen van gasten, activiteiten en uitleg over wat er hier allemaal te doen is. Ook belangrijk: het gaat om de besteding van gemeenschapsgeld. De projecten die wij steunen moeten kunnen rekenen op draagvlak onder de Texelaars. Ook daarom: niet méér, maar beter."

STIFT neemt zelf geen initiatieven, maar daagt organisaties met plannen voor projecten en andere initiatieven in de toeristische sfeer uit om aanvragen in te dienen voor bijdragen. Dat kunnen ook ondernemers of bedrijven zijn. Kikkert: "Daarbij kijken we heel scherp of we geen ondernemersrisico financieren, of er sprake is van concurrentiegevoeligheid of commercie. Op dat hellend vlak willen we ons niet begeven."

Frederici: "Anders ligt het met initiatieven uit het bedrijfsleven, vanuit een collectief doel. Zo hebben we een bijdrage gegeven aan de ondernemersverenigingen van Den Burg en De Koog voor de sfeerverlichting. Ook droegen we bij aan Planet De Koog voor de ontwikkeling van het dorp. Dit is een collectief project met een gezamenlijk belang. De Texel Academy is ook een mooi voorbeeld." Voorwaarde is ook dat er sprake is van co-financiering. Poldner: "Onze bijdrage kan andere fondsen over de streep helpen." Poldner: "Als we zien dat verschillende partijen los van elkaar met soortgelijke plannen komen, brengen we die bij elkaar." Meer informatie op de vernieuwde website www.stiftexel.nl., waar ook aanvragen kunnen worden ingediend.