Afbeelding
Foto: Ed Witte

RegioDeal

Opeens zag ik ze van de week in gedachten weer voorbijkomen. De vele bijeenkomsten waar vertegenwoordigers van de vijf Waddeneilanden een aantal jaar geleden over intensievere samenwerking spraken. Bijzondere bijeenkomsten; bedoeling was de krachten van de vijf eilanden te bundelen om samen sterker te staan. In de praktijk werden de krachten echter meer besteed aan onderlinge verschillen en aan zaken 'achter de komma' in plaats van 'vóór de komma'.

Het kwam even allemaal terug door de zogeheten RegioDeal van het Rijk. Een aanvraag van de Kop van Noord-Holland (onder leiding van Den Helder) werd gehonoreerd met vijf miljoen euro, terwijl een aanvraag van de Waddeneilanden door het kabinet werd afgewezen. Uit een toelichting uit Den Haag bleek dat ze daar hun twijfels hadden. De integrale aanpak kwam te weinig naar voren en de vrees was dat de uitwerking van de plannen ook teveel tijd zou vergen.

Nou weet ik ook wel dat dit nieuws niet als eerste zal worden besproken op een verjaardagsfeest of aan de bar, maar er zat zoveel symboliek in. Texel lag aanvankelijk op koers om intensiever met de andere eilanden samen te werken, maar het werd uiteindelijk toch intensievere samenwerking met Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. De eilanden werken nog wel samen, maar veel minder intensief dan ooit bedoeld. Sterker; de Kop van Noord-Holland is zich duidelijk aan het ontpoppen als regio waar gewerkt wordt aan kansen en mogelijkheden. Wat de samenwerking tussen de Waddeneilanden op het moment inhoudt, zou ik eerlijk gezegd niet eens uit het blote hoofd kunnen zeggen.

Het goede nieuws is dat Texel volop meedraait in de Kop van Noord-Holland. Het jammere is echter dat je ziet dat de Waddeneilanden maar niet als één regio uit de verf willen komen. Dat was ooit wel de bedoeling van de beoogde intensievere samenwerking met als hét grote doel de zelfstandigheid van de eilandgemeenten te verzekeren. Die route is echter - denk ik - passé. En dat kwam zomaar tot uiting in de RegioDeal; De Kop wint hier de strijd 'vóór de komma', de Waddeneilanden verliezen hem...


Jeroen van Hattum