Repetitie van Amici Cantus in De Wielewaal.
Repetitie van Amici Cantus in De Wielewaal. Foto: Cor Smit

Johannes Passion Bach

Amici Cantus voert zondag 15 maart voor de tweede keer de Johannes Passion op in de Rooms-katholieke kerk in Den Burg. Dat gebeurt, net als bij de eerste uitvoering van de Johannes Passion in 2012, met diverse gasten.

De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach geldt als een van de hoogtepunten in de muziekgeschiedenis. Dit meesterwerk verbeeldt het lijden en sterven van Christus, naar het Evangelie van Johannes.

Amici Cantus is al een tijd bezig om de Johannes Passion in de vingers te krijgen. De basisbezetting van het koor is voor deze gelegenheid uitgebreid naar 28 zangers, van wie er enkelen ‘van de overkant’ worden ingevlogen. Net als acht jaar geleden voert Amici Cantus het meesterwerk op met Barokorkest Eik en Linde en een aantal gerenommeerde solisten. Dat zijn Stefan Kennedy (evangelist), Wendeline van Houten (sopraan), Merel van Schie (alt), Jeroen Helder (tenor) en Matthijs Mesdag (Christus). Gastdirigent is Henk Verhoef.

Amici Cantus heeft de afgelopen jaren vaker samengewerkt met Barokorkest Eik en Linde en dat heeft ertoe geleid dat Amici Cantus is uitgenodigd om de Johannes Passion naast Den Burg, ook in Abcoude uit te voeren in de serie ‘Abcoudeconcerten’. Beide concerten worden geleid door Henk Verhoef, die vaste organist en dirigent is van Eik en Linde. Naast de wekelijkse repetities in De Waal onder leiding van vaste dirigent Lida Wels, heeft het koor ook een aantal weekenden intensief met Verhoef gewerkt aan interpretatie, stemvorming en afwerking.

De Johannes Passion was acht jaar geleden het eerste grote project van het Texelse koor. Daarna volgden in dezelfde stijl uitvoeringen van Het Requiem van Mozart, de Messiah van Händel en de Matthäus Passion van Bach in een éénkorige versie. Het optreden begint zondag 15 maart om 15:00 uur in de Rooms-katholieke kerk aan de Molenstraat in Den Burg. De kerk is open vanaf 14:15 uur. Kaarten kosten €19,50 (inclusief koffie/thee en programmaboekje) en zijn verkrijgbaar bij Nauta Boek, de VVV of te reserveren bij lidawels@kpnplanet.nl. Jongeren betalen €10,-.