De nieuwe situatie zoals ingepland in het bestemmingsplan.
De nieuwe situatie zoals ingepland in het bestemmingsplan. Foto: Gemeente Texel

Drijvende vakantievilla's leiden tot verbazing

Belanghebbenden van het Stappeland zijn allerminst blij met het zien van het 'Ontwerp bestemmingsplan ”Stappeland 2a'. Op de plaats waar nu nog een grasveld ligt (zie afbeelding rechtsonder), wordt het aangrenzende water verder uitgebreid en op het meer dat ontstaat komen in het plan tien drijvende vakantievilla's. Eigenaren van omliggende hotels en vakantiewoningen zijn bang voor de gevolgen. Er zijn diverse zienswijzen tegen het plan ingediend.

In december maakt het college bekend het ontwerp bestemmingsplan Stappeland 2A en Pontweg 133-135 ter inzage te leggen. Met dit plan worden vijftig slaapplaatsen van voormalig hotel Tubantia verplaatst naar het Stappeland in De Koog. De bestemming voor het stuk grond in De Koog is nu nog 'sport' en krijgt, als het plan door de gemeenteraad wordt goedgekeurd, de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatieve terreinen'. Dit stuit de belanghebbenden tegen de borst. Ze refereren onder meer naar het beeldkwaliteitsplan waarbij wordt gesproken over minder huisjes en meer groen. Nu verdwijnt er groen (het grasveld) om ruimte te maken voor de vlotvilla's. In het plan wordt geschreven: "Idealiter wordt hiervoor (beplanting red.) meer ruimte gecreëerd door dunning (vermindering van het aantal huisjes."

Kartinghal

Belanghebbenden van een naastgelegen vakantiepark verwijzen in een zienswijze ook naar het bestemmingsplan De Koog uit 2016 en schrijven hierover: "Daarin was voorzien in een langgerekte groene zone zonder recreatieve woonbebouwing. Deze zone, met aan weerzijden twee clusters van hoogwaardige recreatiewoningen, zorgden voor een kwalitatieve meerwaarde. Liever hadden wij gezien dat u de al jaren wegrottende kartingbaan had laten afbreken." Over de kartinghal heeft de redactie ook al eens vragen gesteld. Deze is echter in particuliere handen en de gemeente heeft geen juridische handvatten om hier op dit moment tegen op te treden."

Waterpeil

De belanghebbenden vrezen dat met het aanleggen van de waterpartijen veranderingen zullen optreden in het waterpeil en er verzakkingen zullen optreden. Zij zijn bang voor gevolgen voor het fundament van aangrenzende vakantiewoningen en scheuren in muren. Daarnaast achten zij de ingeperkte privacy en de aantasting van het uitzicht op €25.000 tot €50.000,-. In het plan gestelde verbeteringen zoals een afname van de kans op blauwalg worden in een andere zienswijze in twijfel getrokken. Zij zien juist een grotere kans, doordat er meer stilstaand water is. Ook kijken zij compleet anders aan tegen het argument dat er geen structurele verandering plaatsvindt. Zij lijken een punt te hebben aangezien een grasland met sportbestemming verandert in een waterpartij met recreatieve bestemming.

Het plan lag tot afgelopen maandag ter inzage en de zienswijzen gaan nu worden behandeld. Daarna is het de beurt aan de raadscommissie en de gemeenteraad om het bestemmingsplan te beoordelen. Op het moment dat vergunningen worden verleend, kan daar nog weer bezwaar op worden ingediend door partijen die ook al een zienswijze hadden ingediend.

Afbeelding