Helga Roersma, Josien Wolf, Tamara Zijm en Marja van Etten.
Helga Roersma, Josien Wolf, Tamara Zijm en Marja van Etten. Foto: Job Schepers

Evenementenhal Texel het decor voor derde Gezondheidsbeurs

In Evenementenhal Texel op De Krim wordt op donderdag 5 maart voor derde keer de Gezondheidsbeurs van Hoera het is vandaag! gehouden. Alle Texelse basisschoolkinderen van groep vijf tot en met acht worden aan de hand van vier thema's meegenomen in de wereld van een gezonde levensstijl. De thema's zijn: 'Je lichaam', 'Voeding', 'Je Brein' en 'Bewegen'.

Alweer ruim een jaar zijn ze bezig met de voorbereidingen. "De scholen zijn komende week bezig met de Gezondheidsweek voor kinderen, daar sluit de beurs op aan", vertelt Josien Wolf van de stichting waarvan ze het bestuur vormt met Tamara Zijm en Marja van Etten. "Maar we kunnen niets zonder de vele vrijwilligers.


De organisatie van de Gezondheidsbeurs bestaat verder uit Dorien Boer, Laura Boon, Connie Joling, Berber Kruger, Miranda Pieters en Helga Roersma. Allemaal hebben ze vanuit hun vakgebied te maken met een gezonde levensstijl voor kinderen, vertelt Marja.

Veel mensen denken al snel aan zaken als overgewicht of gezond eten wanneer het over een gezonde levensstijl gaat. Maar de beurs van Hoera het is Vandaag! is veel meer dan dat. "Hoe kom je voor jezelf op? Waar trek je je grenzen en hoe is je contact met anderen? Hoe maak je bewust keuzes, ook als het op eten aankomt. Het is niet erg als iemand een keer iets ongezonds eet, maar je moet je wel bewust zijn van wat je eet of drinkt. Zo laten we de kinderen zien hoeveel suiker er in bepaalde producten zit", legt Tamara uit.


Het werkboekje van de eerste editie is in een nieuw jasje gestoken. Het staat vol met interessante weetjes en leuke oefeningen over alle facetten van gezondheid.
"Er doen weer tal van Texelse bedrijven mee die allemaal iets doen op gebied van een positieve gezondheid. Zij doen dit allemaal belangeloos. De beurs is geen commercieel evenement. Het is echt ter bevordering van een gezonde jeugd en dus ook gezonde toekomst. Het is mooi om te zien dat er zoveel partners zijn die dit ook belangrijk vinden, anders zou dit ook niet mogelijk zijn. Hoewel de beurs zich richt op kinderen, hopen wij dat zij thuis de kennis ook overbrengen op de ouders doordat ze thuiskomen vol enthousiaste verhalen", besluit Helga.


Na het bezoeken van de beurs krijgen de kinderen een goodiebag met diverse ‘leerzame cadeautjes’ van de standhouders en de stichting.