Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Lopend vuurtje

Motivatie


Sporten, bewegen, fysieke activiteiten die ervoor zorgen dat de hartslag omhoog gaat, de ademhaling sneller gaat en er een vorm van transpiratie ontstaat. Vaak een bron van ergernis, frustratie, of een enorme drempel om er toe te komen. De meeste mensen hebben hun excuus al snel klaar wanneer sporten of bewegen ter sprake komt. 'Het is slecht weer', 'ik heb nog zo veel te doen', 'ik ben niet zo fit', 'hardlopen is niks voor mij, omdat ik veel te zwaar ben', 'op mijn leeftijd nog, wat denk je wel', 'ik beweeg al genoeg op een dag moet ik na mijn werk ook nog bewegen'.


Vroeger moesten we wel bewegen, want deden we dat niet dan overleefde je de natuurlijke selectie niet. We moesten achter de bizons aan of we moesten hele stukken lopen om eten te verzamelen dat we in de natuur tegenkwamen. Nu wordt het ons heel erg makkelijk gemaakt om aan ons voedsel te komen. We zetten de auto zo dicht mogelijk bij de supermarkt neer, want stel je voor dat we een heel eind met de boodschappenwagen vol met overheerlijk voedsel naar de auto moeten lopen. Of nog beter we laten het aan huis bezorgen, kant en klaar opgewarmd en wel zonder er maar iets voor te hoeven doen.


Onze intrinsieke motivatie, de motivatie die vanuit onszelf komt, is komen te vervallen. Waarom zouden we bewegen als we gewoon op de bank kunnen blijven zitten en ons kunnen laten bedienen? Ik kan wel een aantal voorbeelden noemen maar dan geef ik aan wat je zou kunnen doen en komt de motivatie wederom niet vanuit jezelf.


Het is de kunst in te zien waarom het voor jou zo belangrijk is om te gaan bewegen. Wat zou een reden kunnen zijn die je wel in beweging zou zetten. Niet omdat iemand anders zegt dat het beter voor je is. Nee, wat zou nu voor jou een reden kunnen zijn om wel te gaan bewegen? Laten we simpel beginnen: noem tien redenen om niet te gaan bewegen. Kom op, je verzint altijd al excuses om niet te bewegen. Schrijf ze gewoon eens op. Eén tot en met tien, zet ze op een blaadje. Heb je ze? Oké, dan komt nu het moeilijkste, schrijf vijf redenen op om wel te gaan bewegen. Wat is voor jou een goede reden om te gaan bewegen? Niet wat anderen zeggen, niet omdat je vrouw zegt 'kom nou eens van die bank af'. Nee, wat is een goede reden, voor jou om te gaan bewegen? Schrijf die vijf dingen ook op.


Heb je ze? Ja? Mooi hang dit briefje op de koelkast, op de wc; ergens waar je elke dag minimaal vijf keer komt en kijk er dan eens goed naar. Neem ze in je op en wanneer er nog een reden bij komt om te bewegen, schrijf die er dan gewoon eens bij.


Nu vraag je jezelf af: 'wat moet ik met dat andere briefje met die tien reden om het niet te doen?' Verscheur dat briefje, gooi het weg en kijk er niet meer naar. Dat briefje heb je niet meer nodig. De enige dingen die je nodig hebt om te gaan bewegen staan op het briefje dat je net op de wc of op de koelkast hebt geplakt. De volgende stap is het daadwerkelijk voor jezelf te gaan doen.


Dat is de eerste stap naar bewegen, succes!


Robert Bakker