Boven: Cijfers over geparkeerde auto's en passerende auto's uit het parkeer- en verkeersonderzoek van 2019. Onder de Kogerstraat en parkeerstress.
Boven: Cijfers over geparkeerde auto's en passerende auto's uit het parkeer- en verkeersonderzoek van 2019. Onder de Kogerstraat en parkeerstress.

Verdeeldheid over éénrichting in Kogerstraat

Wel of geen éénrichtingverkeer in de Kogerstraat. Een beladen vraagstuk waarover vóór- en tegenstanders strijden om voorkeur. Komende woensdag, bij de behandeling van het Parkeer- en Verkeerscirculatieplan (PVCP) door de raad moet er duidelijkheid komen.


Ondernemersorganisaties TOP en Winkelhart Den Burg pleiten onder meer voor éénrichtingverkeer in de Kogerstraat tussen de Akenbuurt en de Bernhardlaan (noordelijk deel). Om op die manier automobilisten vanuit De Cocksdorp te “dwingen” om eerder de zuidkant van Den Burg te kiezen en daar te parkeren. Uit het parkeeronderzoek dat de gemeente in 2019 heeft laten uitvoeren, blijkt dat op parkeerplaatsen in het noorden van Den Burg sprake is van (te) hoge parkeerdruk en in het zuidelijk deel sprake is van overcapaciteit ("geografische disbalans").

Het college wil bestuurders via borden (statische bewegwijzering) wijzen op de parkeerroute en – ter ontmoediging - het voorsorteervak voor (linksaf de Kogerstraat in) op de Akenbuurt laten vervallen. TOP en Winkelhart willen daar éénrichtingverkeer aan toevoegen. Met daarbij de opmerking dat de parkeercapaciteit moet worden uitgebreid en het ontwikkelen van de ijsbaan als parkeerplek “bijzonder belangrijk” te vinden.

Het pleidooi van de ondernemersorganisaties stuit op weerstand vanuit de eigen gelederen. In een brief van vijftien bedrijven/ondernemers uit de Kogerstraat en Bernhardlaan distantiëren zij zich nadrukkelijk van de voorkeur voor éénrichtingverkeer. “Wij willen met klem aangeven dat we hier niet van op de hoogte waren en dit ook niet ondersteunen. Het is voor ons van essentieel belang dat onze bedrijven een goede bereikbaarheid behouden.” De redenering dat éénrichtingverkeer of een inrijverbod in de Kogerstraat een betere doorstroming zal geven, is volgens deze ondernemers niet aangetoond. De Kogerstraat is juist een goede inprikker van Den Burg. Het verkeer kan snel afgevoerd worden op de ring naar de grote parkeerterreinen, aanliggende woonhuizen en bedrijven."

En dan zijn er de bewoners van de Kogerstraat. In meerderheid willen zij de straat heringericht conform de status Erftoegangsweg. Verdeeldheid is er over het eenrichtingverkeer. Een deel is voorstander, anderen zijn tegen.

Onderzoek

Wat zeggen de cijfers uit verkeers- en parkeeronderzoeken uit 2016 en 2019 (voor zover bekend overigens niet verwerkt in het PVCP)?: Het verkeer vanuit het noorden, zowel fietsers als auto's, volgt niet de gewenste parkeerroute, waardoor er (met name) in het noordelijk deel van Den Burg een tekort is en het zuidelijk deel een overschot (disbalans).

Oplossingen

Verwijzing met borden wordt al jaren toepast, maar werkt onvoldoende. Navigatiesystemen leiden veel bestuurders door de Kogerstraat. Dynamische bebording werkt vaak beter, maar heeft niet de voorkeur van b en w. De Kogerstraat inrichten als erftoegangsweg maakt de straat minder aantrekkelijk voor bestuurders die op zoek zijn naar een parkeerplek. En werkt dus "vrij dwingend" om auto's om te leiden. Het instellen van éénrichtingverkeer is het meest effectieve omleidingsmiddel.

Maar kent volgens de vijftien ondernemers ook nadelen. Verkeer dat naar de Pontweg wordt geleid, mengt zich bij de rotondes Akenbuurt, Keesomlaan (na realisatie) en Emmalaan met verkeer vanaf de boot. Dit is volgens de ondernemers nadelig voor de doorstroming en zal tot opstoppingen leiden.

De weerstand van de vijftien ondernemers tegen éénrichting, is volgens critici uit de Kogerstraat opmerkelijk: "Deze bedrijven mogen zich juist op deze locatie vestigen omdat hun klanten specifiek daar moeten zijn (geen impuls-aankopen)".