Het beoogde kunstwerk 'In Veilige Handen'
Het beoogde kunstwerk 'In Veilige Handen' Foto: Hoogheemraadschap

Meerdere procedures

Een ding is zeker; de komst van het kunstwerk 'In Veilige Handen' op 't Horntje is vooralsnog volop onderdeel van bezwaarprocedures. Er lopen er op het moment twee tegen de plaatsing van het kunstwerk ter herinnering aan de dijkversterking.

De eerste is van de Stichting Kernwaarden Texel die in hoger beroep is gegaan op het gebied van de omgevingsvergunning die het college heeft afgegeven. De tweede betreft bezwaren van bewoners op 't Horntje tegen de watervergunning die Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat het kunstwerk wil plaatsen, heeft afgegeven.

De procedure tegen de watervergunning was tijdelijk stilgelegd in afwachting van de behandeling van de omgevingsvergunning. Het hoogheemraadschap gaat nu verder in gesprek met de bezwaarmakers tegen de watervergunning. Als zij voet bij stuk houden zal een bezwaarcommissie advies uitbrengen aan Dijkgraaf en Heemraden van HHNK, die aan de hand daarvan beslissen. Naar verwachting zal deze procedure enkele maanden in beslag nemen. Het hoogheemraadschap liet eerder weten dat er pas een definitief besluit over het kunstwerk valt als de bezwaarprocedures zijn doorlopen.

Vier bewoners van ’t Horntje hadden eveneens bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning voor het kunstwerk nabij hun woningen, maar het college beoordeelde die bezwaren als niet ontvankelijk, omdat de omwonenden niet als belanghebbenden werden gezien. Zij hebben ondanks dat oordeel eveneens beroep aangetekend bij de rechtbank. "In eerste instantie pro forma, dus nog zonder argumentatie. Maar gehoopt wordt dat het hoogheemraadschap zal kiezen voor een monument van bescheiden omvang op een andere plaats." Volgens de stichting heeft het college de vier bezwaarmakers van ’t Horntje ten onrechte als niet belanghebbend bestempeld. "Gezien de plek nabij de veerhaven kan zelfs worden gezegd dat de vele mensen die hier komen en gaan belanghebbend zijn." De stichting verwijst ook naar een petitie op internet tegen de komst van het kunstwerk die bijna duizend keer werd getekend. "Daar zijn de bezwaarschriftencommissie en het college verder niet op in gegaan."


Het college liet eerder weten dat de omwonenden niet als belanghebbend gezien kunnen worden, omdat er geen persoonlijke belangen in het spel zijn. Het college volgde daarmee vaste rechtsspraak van de Raad van State. Volgens het college laat het bestemmingsplan van 't Horntje het kunstwerk als bouwwerk wel toe. Het kunstwerk mag volgens het college geen afbreuk doen aan het veilig functioneren van de waterkering van de duinen en dat heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gedaan door een watertoets voor het eigen plan uit te voeren.