Wat ik zeggen wou

Mienterglop


Drie jaar is de familie Zoetelief al bezig om het parkje op de hoek Mienterglop-Oude Dijkje te realiseren, schreef de Texelse Courant afgelopen vrijdag. Dat klopt niet! 9 maanden, na het eerste gesprek in juli 2017, is de familie Zoetelief bezig geweest om een onderbouwd verzoek daartoe in te dienen, 8 maanden om een 2e principe verzoek in te dienen en na het besluit van het college om ook aan dit verzoek mee te werken, nog 2 maanden om het concept bestemmingsplan in te dienen.

Ook andere activiteiten hebben tijd gekost. Dat geldt voor het spookslaapplaatsen initiatief en het college heeft diverse zaken moeten verifiƫren om te komen tot een zorgvuldig besluit. Meerdere partijen hebben bijgedragen aan de lengte van het proces. Het zou zo maar kunnen gebeuren dat de raad en het college in een conflict raken ten faveure van een voorstel dat niet voldoet aan de gemeentelijke regelgeving. Dat is geen goede zaak. Raad en college staan samen voor grote uitdagingen om zorg te dragen voor het toekomstig welzijn van de Texelse bevolking. Het uit elkaar drijven vanwege een onreglementair particulier initiatief draagt niet bij tot een constructieve en broodnodige samenwerking.

Nog even de belangrijkste argumenten om geen medewerking te verlenen aan het verzoek op een rijtje: Het voldoet niet aan de stolpenregeling. De voorgestelde verplaatsing vindt plaats binnen het recreatieconcentratie gebied en niet van buiten naar binnen. Het is niet toegestaan inpandige slaapplaatsen om te zetten in uitpandige. Er is sprake van meer dan dubbele verstening op beide locaties gezamenlijk. Er wordt geen open ruimte gecreƫerd aan de Pontweg, de grootste opstal en boomsingel blijven bestaan. Er bevinden zich meerdere recreatieve faciliteiten in de directe omgeving van de locatie aan de Pontweg, zelfs nog in aanbouw. De beoogde locatie aan het Mienterglop is niet noodzakelijkerwijs geschikter dan de bestaande locatie aan de Pontweg.


Will Oudhuis, Mienterglop


Naschrift redactie:

Als inspreker tijdens de raadscommissie van 5 februari vertelde Gerard Zoetelief dat hij in februari 2017, nu drie jaar geleden, zijn plannen besprak met onder andere wethouders Hercules en Kingma.