Stichting Kernwaarden in hoger beroep tegen kunstwerk Horntje

De Stichting Kernwaarden Texel is bij de rechtbank van Noord-Holland in beroep gegaan tegen de afwijzing van haar bezwaren tegen de komst van het kunstwerk 'In Veilige Handen' op 't Horntje.

Het college verwierp recent bezwaren van de stichting tegen de gemeentelijke omgevingsvergunning die nodig is voor de plaatsing van het kunstwerk. De Stichting Kernwaarden (SKT) neemt daar geen genoegen mee en is daarom in hoger beroep gegaan. Volgens het college draagt het kunstwerk bij aan de cultuurhistorische waarden van de waterkering. SKT bestrijdt dat omdat de betreffende grond volgens haar is bestemd voor werken ten behoeve van de primaire waterkering en het behoud van de landschappelijke en cultuurhistorische waarde daarvan. "Dat is hier niet het geval."

Volgens de stichting overstijgt het kunstwerk de gebruikelijke maatvoering voor een herinneringsteken verre door zijn hoogte van 13,8 meter op een duin dat al meer dan zes meter boven zeeniveau ligt. "Daarmee wordt niet bijgedragen aan het behoud van de cultuurhistorische waarde van de waterkering maar wordt een wezensvreemd element toegevoegd aan een natuurlijke omgeving." Volgens de stichting voldoet het kunstwerk als bouwwerk evenmin aan 'waterstaatkundige doeleinden' zoals het bestemmingsplan voorschrijft. "Het draagt ook niet bij aan de landschappelijke waarde van de waterkering. Integendeel, het maakt daarop inbreuk en de enorme omvang van het object doet ook geen recht aan de kleinschalige omgeving." SKT acht de hand eveneens strijdig met de kernwaarde rust. Meer op pagina 8.