Energie in het landschap.
Energie in het landschap. Foto: JBT

JBT: "Energieneutraal eiland zijn in 2030"

Jonge Bestuurders Texel (JBT) ziet voldoende kansen voor Texel om met bewezen technieken binnen tien jaar evenveel energie te laten produceren als er op jaarbasis gebruikt wordt. Zij stuurden de volgende bijdrage in.

JBT was één van de aanwezige organisaties bij het zogeheten regionale energiestrategie atelier afgelopen week. In totaal waren ongeveer 50 Texelaars aanwezig, waarvan slechts drie onder de 40 jaar. JBT zet zich in voor het vestigingsklimaat op Texel. De werkgroep ziet het als economische kans en als maatschappelijke verantwoordelijkheid om de energieproductie voor Texel lokaal en duurzaam te gaan maken de komende tien jaar. De krant berichtte eerder dat op dit moment slechts drie procent van de energie duurzaam wordt opgewekt op Texel.

“Van de ongeveer 35 miljoen euro die jaarlijks op Texel uitgegeven wordt aan energie, verdient het eiland al jaren vrijwel niks. Wij zouden graag zien dat Texel zelf energie gaat opwekken, zodat dit geld geïnvesteerd kan worden in de Texelse maatschappij”, stelt Menno Timmer van JBT. JBT berekende dat ongeveer zeventien miljoen liter brandstof per jaar verbruikt wordt op Texel en 21 miljoen kubieke meter gas. Dat eerste komt voornamelijk uit het Midden-Oosten en dat laatste uit Groningen. “Als jonge bestuurders zouden wij de komende tien jaar liever duurzamere opwekking zien gezien de onrust die beide zaken met zich meebrengen”, vervolgt Job Schepers vanuit JBT.


In het klimaatakkoord is afgesproken dat de broeikasemissies met 49 procent worden verminderd in 2030 en 95 procent in 2050. Vanuit de klimaatrechtzaak moet in 2020 de uitstoot met 25 procent worden verminderd ten opzichte van 1990. Niels Rutten: “Wij zien als jonge bestuurders dat de jongste generatie veel bewuster met het milieu bezig is. Het gaat om hun toekomst, maar zij hebben nog geen politieke stem. Wij kunnen als eiland onze eigen verantwoordelijkheid nemen door onze energie zelf op te gaan wekken.” Tijdens de brainstorm werd duidelijk dat de grote meerderheid van aanwezigen geen bezwaar heeft als Texel windmolens plaatst, mits het in het landschap past en de omwonenden financieel meeprofiteren. “Texel kan haar energieambities makkelijk verwezenlijken met economisch rendabele projecten zoals wind en zon. Ook voor wind is inmiddels voldoende maatschappelijk draagvlak mits omwonenden meeprofiteren.”

Nederland scoort met zeven procent duurzame opwekking het slechtste in Europa. De provincie Noord-Holland doet het nog slechter met zes procent en Texel loopt nog verder achter met drie procent duurzame opwekking. Op het eiland wordt per jaar voor ongeveer 195 miljoen kilogram aan broeikasemissies uitgestoten. Dat is vergelijkbaar met wat 400 vierkante kilometer (twee en een half keer Texel) bos uit de lucht haalt in diezelfde periode. Om Texel helemaal energieneutraal te maken, zijn twaalf grote windmolens of anderhalf miljoen zonnepanelen (ongeveer 450 voetbalvelden aan oppervlakte) nodig. “Wij denken dat een combinatie van beide noodzakelijk is, omdat je nooit anderhalf miljoen zonnepanelen kwijt kan als je op alle zesduizend huizen tien zonnepanelen gaat leggen. Als we eenmaal energieneutraal zijn, kunnen we kijken hoe we daarna als eiland helemaal zelfvoorzienend kunnen worden. Zelfredzaamheid past bij de cultuur van eiland”, besluit Maartje Duin.