Snuffelen tussen de spulletjes in de Weggeefwinkel. Er was veel belangstelling.
Snuffelen tussen de spulletjes in de Weggeefwinkel. Er was veel belangstelling. Foto: Gerard Timmerman

Stormloop op derde editie PopUp Weggeefwinkel in Koger Hof

Een stormloop dit weekend op uitgestalde spullen in dorpshuis De Hof in De Koog, waar de derde editie van de PopUp Weggeefwinkel werd gehouden.

Toen de "weggeefwinkel” zaterdag om 11:00 uur opende, had zich al een flinke menigte verzameld, die zich meteen een weg zocht door de voormalige kerk waarin allerlei spullen waren uitgestald. Van puzzels tot oude films, kleding, serviesgoed, speelgoed en vele meer. Het idee achter de weggeefwinkel is de oproep aan Texelaars de uitdaging aan te gaan om te “ontspullen”. Esther van Zeijlen van de organisatie: “Haal elke week één item uit je verzameling spullen en stel jezelf de vraag: Wordt iemand anders hier blijer van dan dat ik er nu mee ben?”

Het leverde ook deze keer een indrukwekkende verzameling huisraad, decoratie, boeken/muziek en andere spullen op, dit keer “voor het meenemen” uitgestald in het dorpshuis. Aan liefhebbers geen gebrek, er werd volop gestruund tussen de spulletjes, die met tassen vol hun weg vonden. Esther: “Overweldigend, zo’n opkomst hadden we echt niet verwacht!”

Project 2 Texel

Ook de Russische bietensoep, bereid door kok Valentijn Hillen en geserveerd door Sandra Bakker van “Project 2” vond gretig aftrek. Gemaakt van bieten die nog op het land stonden en beschikbaar waren gesteld door een boer uit Den Hoorn. Project 2 is een initiatief van Sandra en haar nicht Marjon waarbij onder andere wordt gekookt met voedseloverschotten. De nichten organiseren ook de wekelijkse vrijdaginloop van 17:30 tot 19:30 uur in De Schakel, waar iedereen welkom is om samen te komen eten. Sandra: “Gewoon omdat het leuk is om samen te eten. Iedereen is welkom, ook om te helpen, met koken bijvoorbeeld.”

De ambitie van Project 2 gaat verder. Sandra: “We willen mensen met elkaar verbinden. Vanuit de gedachte dat als je doet wat je leuk vindt, de wereld een stukje beter wordt.” Nu de huidige organisatie heeft aangegeven na drie jaar met de weggeefwinkel te willen stoppen, zou Project 2 dit best willen voortzetten. “Het past bij onze doelstelling om zo min mogelijk weg te gooien, of dit nu om speelgoed, kleding, of keukenwaar gaat of om voedsel. Het zou mooi zijn als we over een vaste ruimte zouden beschikken om dit te doen, in de vorm van bijvoorbeeld een ‘weggeefkast in een eethuis/winkel/werkplaats waar we elkaar kunnen inspireren om onze eigen verborgen passie te ontdekken en de ruimte te geven.” Meer op Facebook.