" Ik vertel mensen graag dat ze mooie wandelingen kunnen maken bij de Horsmeertjes of verwijs hen naar de uitkijkplekken op de dijk." Foto: Jeroen van Hattum

Golf is gevecht met jezelf en elementen

Hoe bent u op Texel terecht gekomen?

Via een goede vriend van mij. Marcel Talsma. Ik kende hem uit Heerenveen en hij ging terug naar Texel. Ik ging hem af en toe helpen in De Wijsneus. Zo kwam ik steeds vaker op Texel. En ben ik uiteindelijk op Texel gebleven voor de liefde. Dit is inmiddels alweer 18 jaar geleden. Ik heb altijd in De Koog gewoond en woon daar nu sinds vier jaar samen met mijn vriendin. Samen met mijn ex heb ik co-ouderschap over mijn dochter.



Wat voor werk doet u en heeft u gedaan?

Toen ik op het eiland kwam ben ik bij mijn toenmalige vriendin, die paal 19 had, in het bedrijf gekomen. Daar is de liefde begonnen voor het gastheerschap. Hiervoor werkte ik altijd in de natte horeca. Nadat wij het paviljoen hadden verkocht, werd ik gevraagd door Til Evers om bij Quinty’s te komen werken. Daar heb ik 7 jaar gewerkt als gastheer. Ik werk nu sinds 5 maanden bij Grand Hotel Opduin. Wat mij tot nu toe erg goed bevalt. De unieke locatie van het hotel zorgt voor een ultiem Texelgevoel. Het is fijn om in zo’n mooi bedrijf te werken.

Bij paal 19 is liefde voor gastheerschap bij mij begonnen



Wat is het mooie aan werken in de horeca?

Het mooiste aan de horeca is de diversiteit van de gasten en de werkzaamheden. Je weet nooit wat de dag je zal gaan brengen. Ik vind het heel leuk om mensen een mooie avond te bezorgen. Het leuke aan het werken in een hotel is dat je de mensen de volgende dagen nog terugziet. Ik vind het ook leuk om de mensen kennis te laten maken met Texel. Ik vertel mensen graag dat ze mooie wandelingen kunnen maken bij de Horsmeertjes of ik wijs ze op de uitkijkplekken op de dijk. In Hotel Opduin komen veel families. Ik vind het een uitdaging om jong tot oud te vermaken.



Wat doet u zoal in uw vrije tijd op Texel?

In mijn vrije tijd golf ik graag op golfbaan De Texelse. Ik probeer zeker drie tot vier keer in de week 18 holes te lopen. Daarnaast vind ik het als het mooi weer is leuk om motor te rijden. Samen met Tim, mijn golfmaatje, rijd ik het allerliefst naar mooie golfbanen in Nederland. Ik houd ook van wandelen met de honden. Heerlijk buiten zijn en genieten van ons mooie eiland. En af en toe probeer ik wat hard te lopen. Al blijft het vaak bij proberen haha.



Wat is het mooie aan golfen?

Allereerst ligt de golfbaan in een prachtig stukje natuur en ligt er door het goede onderhoud ook prachtig bij. De Texelse golfbaan is een van de mooiste banen van Nederland. Met golfen kan je heerlijk lang buiten zijn. Vaak is het op Texel wel een gevecht tegen de elementen. Vooral harde wind is een uitdaging. Naast een gevecht tegen de elementen, is het vooral een gevecht tegen jezelf. Golf is namelijk een mentaal spelletje, maar als je in de competitie 36 holes speelt, komt er fysiek ook wat bij kijken.



Hoe ervaart u de mensen op Texel?

De sfeer op Texel is vrij relaxed. De mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk voor elkaar. Het is toch een beetje ons kent ons. Wel zou er wat minder geklaagd kunnen worden over toeristen. Zij maken juist zoveel mogelijk op Texel.



Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Texel is prachtig zoals het nu is. Maar er zullen natuurlijk wel dingen veranderen, want we zullen mee moeten gaan met onze tijd. Alleen zou ik nooit voor een brug zijn, de boot moet wat mij betreft altijd blijven, want anders gaat de charme van ons mooie eiland eraf. Verder hoop ik dat we de basisscholen in de buitendorpen ook kunnen behouden.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik ben een voorstander van behoud van natuur. Maar ik zou wel graag willen zien dat we de natuur niet afsluiten voor de mensen. Als er bijvoorbeeld meer mooie paden zouden zijn door de duinen, kunnen de mensen meer van de natuur genieten, zonder deze te beschadigen.



Wie verdient een grote pluim op Texel?

De vrijwilligers in de ouderenzorg zou ik een grote pluim willen geven. Ik heb respect voor al hun werkzaamheden. Dankzij vrijwilligers is er veel meer mogelijk. Niet alleen in de zorg, maar bijvoorbeeld ook bij sportclubs, jeugdclubs en de brandweer.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Hoe we in de toekomst de groei van toerisme gaan aanpakken verdient meer aandacht. Welke aanpassingen hiervoor nodig zijn bijvoorbeeld. Denk aan de te drukke fietspaden en de parkeerproblemen. Het zou goed zijn om daar nu al op te anticiperen.



Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?

Ik kijk heel positief tegen het toerisme aan. Ik denk dat we veel te danken hebben aan het toerisme. Veel faciliteiten zijn mogelijk geworden dankzij de toeristen. Ik snap dat we moeten oppassen dat we niet overlopen worden, maar ik denk dat de groei van toerisme moeilijk tegen te houden is. Voor veel mensen op Texel zijn toeristen namelijk hun brood. Voor mij geldt dit natuurlijk ook.



Wat doet u over vijf jaar?

Ik denk dat ik over vijf jaar nog steeds in de horecasector werk, dat is toch mijn grootste passie. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt. In ieder geval wil ik de rest van mijn leven op Texel blijven. Ik ben toch wel een beetje ver-Texeld. Een echte Texelaar zal ik nooit worden, maar zo begin ik me wel steeds meer te voelen.



Wie zou u graag in een volgende ‘Eiland Van…’ willen zien?

Tim de Haan, mijn allerbeste golfmaatje. Ik heb hem leren kennen op de golfbaan. We hebben allebei een motor en spelen graag samen op mooie golfbanen door heel Nederland.