In het paars de gebieden die op de nominatie staan een 'Bijzonder Provinciaal Landschap' te worden.
In het paars de gebieden die op de nominatie staan een 'Bijzonder Provinciaal Landschap' te worden. Foto: Ontwerp Omgevingsverordening NH2020

Deel Texel in beeld als 'bijzonder landschap'

Een deel van Texel staat op de nominatie als 'Bijzonder Provinciaal Landschap' aangewezen te worden. Dat blijkt uit de ontwerp Omgevingsverordening NH2020 van de provincie Noord-Holland die sinds deze week ter inzage ligt.

De term 'Bijzonder Provinciaal Landschap' is nieuw en bedoeld om het landschap te beschermen. In de praktijk komt het er op neer dat nieuwbouw aan de randen van de dorpen aan banden worden gelegd. Volgens een toelichting van de provincie is er voor kleinschalige woningbouw tot 11 nieuwe woningen (of maximaal 500 vierkante meter aan bebouwing) de ruimte, mits de kernkwaliteiten van het gebied woningbouw toestaan. Grotere ontwikkelingen ('stedelijke ontwikkelingen') zijn uitgesloten tenzij ze - volgens de toelichting - van groot openbaar belang zijn. Op de kaart, die bij de ontwerp verordening hoort, is te zien dat de nieuwe status vrij strak rond de meeste dorpen ligt. Bij De Koog, De Cocksdorp en Zuid-Eierland blijft meer ruimte over. Wethouder Hennie Huisman (wonen) gaf in een eerste reactie aan zich vooralsnog weinig zorgen te maken. Zij verwacht er met de provincie wel uit te kunnen komen. Texel is in overleg met de provincie over de wens om de komende tien jaar 400 nieuwe woningen te bouwen om wat te doen aan de woningnood. Gedeputeerde Cees Loggen (wonen) van de provincie was daarvoor recent op het eiland. Hij gaf toen aan bereid te zijn Texel tegemoet te komen, mits de plannen voor woningbouw goed zijn onderbouwd. In andere gemeenten in Noord-Holland werd afgelopen week boos gereageerd, omdat de mogelijkheden voor nieuwbouw door de nieuwe status aan banden lijken te gaan. Huisman sloot niet uit dat het ook tot zienswijzen van Texel komt op de ontwerp Omgevingsverordening die tot en met 10 april ter inzage ligt. Eind juni neemt Provinciale Staten er besluiten over. Volgens de provincie zijn de huidige regimes voor 'Bufferzones', 'Weidevogelleefgebieden' en 'Aardkundig Monument' in de Provinciale Ruimtelijke Ordening en de Provinciale Milieu Verordening gebruikt om de grenzen van het 'Bijzonder Provinciale Landschap' te definiƫren. Meer op pagina 2.