Cecil Kemperink in Galerie Het Posthuys
Cecil Kemperink in Galerie Het Posthuys Foto: Job Schepers

Keramieken schakels

Het geluid van een rinkelende ketting of toch het geluid van zeewater dat door de schelpen spoelt. Zoals het kunst betaamt is de associatie van iedereen verschillend. De kunstwerken van Cecil Kemperink zijn intrigerend en zorgen voor gespreksstof.

Hoewel de keramieken 'ketenkunstwerken' stuk voor stuk herkenbaar zijn als werk van Cecil, zijn ze toch heel verschillend. In omvang, in kleur en in structuur van het materiaal. De vorm is sowieso niet vast. Hoewel het niet de bedoeling is iedereen er zo maar aankomt, is de verleiding wel groot. Zeker als de kunstenares het zelf laat zien. Wanneer ze één van de kunstwerken oppakt laat ze het soepel van vorm veranderen, het kleurverloop tussen de schakels helpt mee aan een boeiend schouwspel. Met het geluid van de schakels werd het zeer ontspannend.


Cecil - die sinds vorig jaar met haar man officieel op Texel woont - werkt al jaren met klei. "Deze techniek vergt geduld. Ik maak de ringen en die sluit ik niet helemaal. Pas als ze bijna droog zijn kan ik er mee werken en sluit ik ze. Dan bak ik de schakels af en komt de volgende laag er op. Met de echt grote installaties ben ik wel drie maanden bezig", vertelt ze. Op de vraag of dat steeds weer 'meebakken' van de eerste laag niet schadelijk is, antwoordt de kunstenares ontkennend.


Het werk dat te zien is in het Galerie Posthuys heeft wel iets van visnetten of scheepskettingen. Ook de kleuren geven het geheel een nautisch karakter. "Ik weet niet of dat invloed van Texel is. Niet bewust in ieder geval. Maar ik vind het hier wel heerlijk. Mijn man en ik wonen in Den Burg, toch nog een beetje de grote stad. We komen vanuit Den Bosch. Onze kinderen wonen daar ook nog", vertelt ze lachend. Cecil kent Maurice en Remmelt van de galerie via een gezamenlijke vriendin, Marianne van Heeswijk. Werk van haar is ook nog altijd te zien in Galerie Posthuys. "Zelf kom ik hier al een jaar of dertig en het is heerlijk om hier nu te wonen. Als ik aan het werk ben, heb ik rust nodig. Dat kan hier", vervolgt Cecil.


Hoewel de naam Cecil Kemperink voor vele Texelaars niet meteen tot herkenning zal leiden, is zij al jaren een begrip met wereldwijd succes. Ze won met haar werk diverse prijzen. Zij deed dit onder meer met een project waarbij ze kunst en mens in elkaar over laat gaan. Filmpjes hiervan zijn te vinden op www.cecilkemperink.nl.


Het werk van Cecil is tot 29 maart te zien in Galerie Posthuys aan de Brink in De Koog.