Afbeelding
Foto: Bron Liander

Elektriciteitsnetwerk aan het maximum


Meerdere bedrijven op Texel zijn door netwerkbeheerder Liander aangeschreven dat ze niet méér elektriciteit kunnen afnemen en terugleveren dan het huidige gecontracteerde transportvermogen. Het netwerk is daar momenteel niet voor ingericht.

De vraag naar stroom en het opwekken van elektriciteit groeien snel. Dit heeft grote impact op het energienetwerk. Liander breidt dit uit en legt nieuwe en dikkere kabels aan. Maar tot dit gerealiseerd is, kan er niet worden uitgebreid. De website van Liander meldt dat voor wat betreft Den Burg, De Koog, De Cocksdorp en Oosterend op meerdere velden van verdeelstation Texel door capaciteits- en spanningsproblemen tijdelijk niet kan worden voldaan aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor teruglevering en verbruik.

"In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden uiterlijk in 2024 afgerond", meldt Liander. Op het kaartje het gebied waar nu geen transportcapaciteit beschikbaar is. Liander spreekt van congestiegebied.

Per locatie bekijken

Wethouder Huisman: "Liander heeft een signaal willen afgeven, omdat er een capaciteitsprobleem ligt. Daarnaast speelt dat van belang is welke keuzes de gemeenteraad maakt als het gaat om opweklocaties. Immers, afhankelijk van deze locaties kan Liander een plan maken om het net daarop aan te passen. Echter, ook als de gemeenteraad heeft besloten (in juni komt er een eerste concept voorstel voor de regio, volgend jaar mei volgt definitieve besluitvorming), dan nog is er onvoldoende capaciteit bij Liander om de gewenste netwerkaanpassingen vóór 2023 aan te leggen. Dit speelt ook op andere plekken, bijv. in Schagen." Is er dan helemaal niets mogelijk? Per geval kan dat worden bekeken. Liander heeft nu globale doorrekeningen gemaakt. Per locatie kunnen deze berekeningen nauwkeuriger worden gemaakt en kan wellicht wel meer stroom worden opgewekt. Mensen kunnen contact opnemen met Liander om dit te laten bekijken.