Het terrein van de zelfpluktuin van Arie Lap, met rechtsonder de kraam die daar heeft gestaan. Omwonenden en organisaties tekenden bezwaar aan.
Het terrein van de zelfpluktuin van Arie Lap, met rechtsonder de kraam die daar heeft gestaan. Omwonenden en organisaties tekenden bezwaar aan.

Soap rond vergunde pluktuin Lap

Afbreuk aan de woonsituatie, verstoring van de privacy, verkeersdrukte, geparkeerde auto's en een kraam die het beschermd dorpsgezicht en landschappelijke waarden aantast. Een bloemlezing uit de kritiek op de zelfpluktuin van Arie Lap.

Bezoekers mogen het land op de hoek Rommelpot-Lagewegje op om tegen betaling bloemen te plukken. De pluktuin zorgt in de buurt voor veel beroering, de omgevingsvergunning die de gemeente ervoor heeft afgegeven veroorzaakt zo mogelijk nog meer tumult.

Bewoners van Klif, Stichting Kernwaarden Texel (SKT), 10 voor Texel en de dorpscommissie van Den Hoorn zetten hun bezwaren woensdag kracht bij ten overstaan van de Commissie Bezwaarschriften.

De zelfpluktuin, op hetzelfde terrein waar Lap eerder zijn mais(struun)doolhof had, bestaat al enige jaren. Het hofje haalde in 2017 zelfs de Raad van State. De gemeente wilde het toen niet hebben en sprak in de rechtzaal uit dat “de pluk- en showtuin met looproute tot een aantasting van het beschermd dorpsgezicht en de landschappelijke waarden leidt”. De gemeente kreeg gelijk. Het college ging echter niet over tot handhaving, maar ging in gesprek met de bollenteler. “Is het te legaliseren?" Een jaar eerder had de raad voor agrarische grond de mogelijkheid voor “ondergeschikt extensief recreatief medegebruik” mogelijk gemaakt. Dat bood een opening. De gemeente stelde Lap voor de keus: handhaven of een omgevingsvergunning voor dit gebruik aanvragen. Lap “koos” voor het laatste.

De gemeente gaf Lap toestemming voor een zelfpluktuin van liefst drie hectare, met onbeperkte entreetijden en er mochten auto's worden geparkeerd op het terrein. Bewoners van Klif en andere critici tekenden bezwaar aan. “Mensen kijken naar binnen en maken foto’s, een ongekende inbreuk op de privacy. Het gastenverblijf en de achtertuin zijn onbruikbaar”, zei een raadsman van enkele bewoners met een vakantiehuis in de achtertuin. Ook bezwaren tegen de vele auto’s brachten de gemeente tot inkeer. Met als gevolg dat de vergunning werd aangepast. De grootte van de tuin werd beperkt tot enkele honderden meters, er moet minimaal twintig meter afstand tussen de pluktuin en de perceelrand zitten, de tuin mag alleen tussen 10:00 en 17:00 uur open en er mag niet geparkeerd worden.

10 voor Texel vond evengoed dat de tuin daar weg moet en constateerde dat de meerwaarde van de tuin uitsluitend voortvloeit uit detailhandel. “Er is geen agrarische productie. Op agrarische gronden met waarden is detailhandel expliciet verboden. De vergunning moet dus worden afgewezen.”

Lap betoogde dat het zelfplukken maar weinig geld opbrengt, maar dat toeristen er wel kennis kunnen nemen van de teelt van bollen. Ondanks het plukken groeien de bollen volgens hem evengoed. Dat de overlast minimaal is doordat de tuin maar enkele weken per jaar open is en er maar weinig mensen tegelijk in de tuin zijn. “Ze kijken en praten weinig. Zeer zelden dat iemand met een hond komt, laat staan eentje die blaft. De overlast is volledig verzonnen.”

SKT: We beginnen ons een ongewenst kindje te voelen

Bewoners van Klif vinden de afstand van 20 meter tot hun tuin veel te weinig. Lap daarentegen zei dat deze beperking en de verkorte openingstijden de vergunning voor hem onbruikbaar maken. Waarop het college concludeerde dat als zowel de bezwaarmakers als Lap zich niet kunnen vinden in de aangepaste omgevingsvergunning, het weinig zin heeft daarmee door te gaan.

Maar vooralsnog is het aan de Commissie Bezwaarschriften advies uit te brengen over de omgevingsvergunning die nu in het geding is. Naar verwachting komt het advies hierover over een week of vijf, zes. Tegen die tijd staat de zelfpluktuin mogelijk al in bloei. En zolang het college de vergunning niet heeft ingetrokken, mag Lap die - tot afschuw van de buurt - gewoon gebruiken. Lap: “De tuin gaat straks gewoon open.”


Ook nu was er gesteggel over het al dan niet ontvankelijk zijn van bezwaarmakers. In dit geval Stichting Kernwaarden Texel (SKT) en de dorpscommissie, nu omdat de juiste handtekeningen zouden ontbreken. Wat door vertegenwoordigers van beide organisaties werd tegengesproken. Het college had de SKT eerder buitenspel willen zetten in het bezwaar tegen kunstwerk In Veilige Handen. Toen mislukte dat. Voorzitter Harry de Graaf: "We beginnen ons een ongewenst kindje te voelen."


SKT heeft het bezwaar tegen De Hand inmiddels aan de rechter voorgelegd.