Yusuf, Awni, Micheal en Paul, deelnemers aan het leerwerktraject in de werkplaats van Van der Linde met begeleider Ammar (derde van links).
Yusuf, Awni, Micheal en Paul, deelnemers aan het leerwerktraject in de werkplaats van Van der Linde met begeleider Ammar (derde van links). Foto: Gerard Timmerman

Leerwerktraject blijkt een gouden zet

Kabels vervangen, spaken spannen, versnelling afstellen, banden, accu's controleren, etc. Klussen die voorbijkomen in de werkplaats van Van der Linde Fietsen. Dankzij een leerwerkproject, jaarrond uitgevoerd door een team vakbekwame krachten.

Bij Van der Linde Fietsen is verhuur van fietsen een belangrijke bedrijfsonderdeel. De grote onderhoudsbeurt kregen de fietsen tot voor kort in de rustige wintermaanden. Maar doordat het seizoen steeds langer wordt, kwam dit in de knel. De schaarste aan vakmensen zorgde voor extra druk. "We konden wel wat extra handen gebruiken", zegt Erwin van der Linde.

De oplossing diende zich aan in een leerwerktraject. Een project in samenwerking met het Sociaal Team van de gemeente en Leer-werkbedrijf De Bolder om mensen uit de bijstand op te leiden voor het onderhoud van huurfietsen. Het traject ging in maart 2018 van start. Erwin: "Dit is uit nood geboren, want we moesten wat. Maar inmiddels blijkt het een gouden zet. Vier mensen uit het leerwerktraject zijn hier op contract aan het werk."

Projectleider Arnold Boon van Polaris Veritas leerwerk trajecten: "Normaal heb je bij dit soort trajecten een rendement van twintig procent. Hier tachtig. Bizar hoog. Zoals ze dit bij Van der Linde doen is best bijzonder." Erwin: "Toen ik hiermee aan kwam, gingen bij in ons bedrijf niet bij iedereen de handen op elkaar. Zelf heb ik in het begin ook even gedacht: waar begin je aan?"

Het project kende meerdere uitdagingen. Zoals de taal. Drie deelnemers kwamen uit Syriƫ. Twee van hen haakten af, Awni, in zijn thuisland vrachtwagenchauffeur, is gebleven en heeft inmiddels een contract. Net als Yusuf, die kleermaker was in Afghanistan en Micheal komt uit Eritrea.


"Alledrie zijn ze statushouder, volop in het inburgeringstraject. Door hun taal beginnen ze met een achterstand. Ze volgen een taalcursus. Maar er komen allerlei andere dingen op hen af. Belasting betalen, een bankrekening, huur- en zorgtrajecten, procedure's en andere zaken", vertelt trajectcoach Nanda Meijer van De Bolder, die de deelnemers begeleidt. Ook Paul heeft vanuit de bijstand een nieuw vak geleerd. Nanda: "De gemene deler is dat ze uit de bijstand komen. Bij iedereen hebben we gekeken wat het best bij hen past."

Arnold: "Als ondernemer moet je zo'n project er niet even bij willen doen. Intensieve begeleiding op de werkvloer is heel belangrijk. Dat ze tijdens de werkstage het vak goed leren. Maar ook goed luisteren naar hun frustraties en elkaar tegemoet treden."

Belangrijke schakel is hun stage- en werkbegeleider Ammar. Afkomstig uit Tunesiƫ. Erwin: "Ammar werkt hier al sinds 2007 in de fietsenverhuur en kent het bedrijf als zijn broekzak. Doel was dat zij uiteindelijk vakbekwame krachten zouden worden die ook elkaar helpen en op meerdere plekken actief zijn in dit bedrijf. Gewone collega's tussen de anderen in dit bedrijf."

"Het resultaat is nu dat winteronderhoud zoals we dat voorheen hadden niet meer bestaat. In deze werkplaats (aan de Nikadel) gaat dit werk nu continu door. Dat zorgt voor rust in dit bedrijf." Nanda: "Het mes snijdt aan meer kanten. Deze mensen zijn uit de bijstand, zijn opgeleid, haalden een certificaat, ze hebben werk en dankzij de contacten integreren ze en doen ze er toe. Dat geeft een betere kwaliteit van leven."