Achter de schermen

Gevel

Om een open deur in te schoppen: het voelt behoorlijk anders om een keer niet als verslaggever, maar als 'ontvanger van hulp' bij de brandweer te staan. Niet dat ik naar die ervaring op zoek was, maar het was zondagochtend wel opeens het geval toen de buitengevel van het huis waar ik woon tijdens storm Dennis deels omlaag kwam zetten. Dat was letterlijk 'bovenop het nieuws', alleen niet op een manier die ik voor ogen had...

Om dan meteen een tweede open deur in de strijd te werpen; het geeft een behoorlijk rustgevend gevoel als er vervolgens een brandweerwagen je straat in komt rijden. Zeker als die gevolgd wordt door de hoogwerker om het overgebleven deel van de muur plus dak te inspecteren. De brandweer neemt de boel ter plekke meteen over (dat is niets nieuws, zo gaat dat in de praktijk), maar ik merkte dat je daar als 'ontvanger van hulp' opeens verdacht weinig moeite mee hebt. Dan is het vooral prettig dat er een groep mensen aanwezig is die helpt.

Nu heb ik vanuit mijn werk voor de krant al talloze keren met camera en kladblok bij brand of calamiteit gestaan, maar één ding viel me afgelopen zondag eigenlijk pas echt voor het eerst op: de brandweer komt als eerste en vertrekt als laatste (idem overigens voor de politie). Als verslaggever ben je meestal kortere tijd aanwezig bij een incident, nu heb ik het hele scala een keer van A tot Z aan me voorbij zien trekken.

Het gaf een aantal eerder geschreven artikelen dat de brandweer nieuwe mensen nodig heeft om op sterkte te blijven ineens veel meer inhoud; er staat daar op zondagochtend wel een ploeg met materieel bij je in de straat en dat gaat niet automatisch. Daarvoor worden de vrijwilligers geworven, opleidingen gevolgd en oefeningen gehouden om voorbereid te zijn voor het geval de nood aan de man is. En dan zijn ze er ook!

Wat ik nu ook aan den lijve meemaakte; andere hulp staat eveneens binnen no-time van diverse kanten naast je. Als verslaggever hoor ik dergelijke ervaringen meestal uit tweede hand, nu dus ook een keer uit eerste hand meegemaakt dat het werkelijk zo gaat. En het is zeer bemoedigend als mensen eerst oprecht vragen 'hoe het met je gaat?' voordat er naar de schade wordt gekeken. Medeleven was er eveneens voor de buurman bij wie de gevel op het dak terecht was gekomen en waar ook meteen actie werd ondernomen om erger te voorkomen. Kortom, erg bemoedigend om te ervaren hoe diverse mensen bij een incident direct ter plekke zijn om te helpen!


Jeroen van Hattum