Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

We kunnen er niet omheen; de klimaatverandering. Ten tijde dat ik op school zat, was dit al een hot topic en dat is de afgelopen jaren volgens mij niet minder geworden. We hebben in de wereld onze eigen klimaatactiviste van een jaar of 15 en vanuit de overheid wordt ons op allerlei manieren verteld dat we iets voor het klimaat moeten doen. Om over de stikstofcrisis maar niet te spreken.

Klimaat


Er zijn mensen die geloven dat de klimaatverandering niet iets is wat door onze manier van leven komt, maar dat dit de tijd van de eeuwen is. Eerst leven we duizenden jaren in een soort ijstijd, waarbij alles kouder uitvalt dan normaal en nu zouden we in duizenden jaren in een soort tropisch klimaat zitten, waarbij het dus warmer is dan normaal. En dat het warmer is, hebben we allemaal wel door.


Nu houd ik niet zo van vriesweer, dus dat de temperatuur wat hoger ligt vind ik niet zo erg. Maar het feit dat we nu elke week kunnen genieten van weer een storm is misschien wat zorgwekkend. De grap is alleen dat volgens mij niemand weet hoe het nu echt moet. We hebben in al die jaren geïnnoveerd, omdat alles beter en zuiniger kon. Dat is nu ook niet goed meer.


De vleesindustrie is veel mensen een doorn in het oog en er zijn zelfs mensen die geen kinderen meer op de wereld zetten om zo voor het klimaat te zorgen. De vleesindustrie zal op deze manier nog wel even in stand blijven, omdat we geen hoge prijs voor ons vlees (en alle andere producten) willen betalen. Hoe kun je dan een proces doorbreken? Het begint natuurlijk te allen tijde bij jezelf, maar we moeten ons ook niet teveel laten beïnvloeden.


Puntje bij paaltje weet eigenlijk niemand precies wat het klimaat is en hoe het klimaat zich ontwikkelt. Laten we in ieder geval niet zo naar elkaar wijzen, maar bij ons zelf beginnen. Daar wordt de wereld in ieder geval een stukje beter van.


Emily Boersen