Afbeelding
Foto: Marian van Tatenhove

Benefietdiner

Roparun


In het Pinksterweekend doen de Texelrunners weer mee aan de jaarlijkse Roparun. Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen om de kwaliteit van leven van mensen met kanker en hun gezinnen te verbeteren.

De Texelrunners worden ondersteund door mensen die bij één of meer activiteiten helpen. Vaak zijn dit voormalige teamleden. Soms zijn dit mensen die op een andere manier betrokken zijn.


Eén van hen is Emmie Boom uit Oudeschild. In 2012 kreeg zij de diagnose borstkanker en volgde een behandeling in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Tijdens de periode van bestralingen lag het bootje van Emmie en Alphons, haar man, in een jachthaven vlakbij het ziekenhuis zodat zij daar dagelijks naar toe kon fietsen voor de behandeling. De dag voor een operatie hebben zij gebruik gemaakt van het Gasthuis bij het ziekenhuis. Dit Gasthuis is recentelijk gerenoveerd, mede dankzij een grote bijdrage van de Roparun. Enkele jaren later kreeg Emmie opnieuw de diagnose kanker. Daarvoor werd zij in Den Helder behandeld, waar zij wel eens een uurtje in de huiskamer op de afdeling Oncologie heeft doorgebracht. Ook deze huiskamer is mede door geld van de Roparun tot stand gekomen.


Emmie vertelt: "Toen ik de eerste keer het bericht kreeg dat ik kanker had, stortte mijn wereld in. Foute boel. Maar ik realiseerde me al snel dat een heleboel mensen kanker krijgen. Waarom zou ik dat niet kunnen krijgen? Ik ben in het Antoni van Leeuwenhoek goed geïnformeerd en nadat duidelijk was hoe de tumor in mijn borst er uit zag, bleek ik mee te kunnen doen aan een onderzoekstraject. De artsen konden met de informatie die ze daarmee verkregen, de behandeling voor toekomstige patiënten verder verbeteren. Ik moest daarvoor wel vaker naar het ziekenhuis komen, maar op die manier kon ik iets terug doen. Toen ik vier jaar later baarmoederhalskanker bleek te hebben, vroeg ik mij natuurlijk af waarom mij dat opnieuw moest overkomen. Maar gelukkig was het nog in een vroeg stadium en hoefde er na een operatie geen vervolgbehandeling plaats te vinden. Mijn broer Frits en zijn zoon Maikel doen vanaf het begin mee in het Texelse team, dus ik kende de Roparun al. Mede daarom en omdat ik zelf twee keer kanker heb gehad, voel ik mij echt verbonden met het team. Er is heel veel geld nodig voor de doelen die de Roparun ondersteunt. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen."


Emmie breit en haakt muizen, konijnen en rupsen en verkoopt deze. De opbrengst is voor de Texelrunners. Een deel van de vrolijk gekleurde diertjes is vanaf het bootje van Emmie en Alphons verkocht en zelfs in Duitsland en België terechtgekomen.

Helpen?

In de aanloop naar het evenement organiseren de Texelrunners diverse activiteiten om geld in te zamelen. Zo is er op donderdag 5 maart een benefietdiner. Inloop vanaf 18:00 uur bij het Sluftercafé. Deelname kost € 15,- exclusief consumpties (tot 12 jaar € 10,-). Wel van te voren even aanmelden via: roparuntexel@live.nl. Emmie en Alphons zijn ook van de partij!