Uitslaande brand in schuren van boerderij

Bij een grote uitslaande brand in een aantal schuren van een boerderij aan de Middellandseweg heeft de brandweer maandagochtend bijtijds het merendeel van de schapen in veiligheid weten te brengen.

Er stonden tegen de tachtig schapen in de schuren. Aanvankelijk werd gedacht dat alle schapen de brand hadden overleefd, later in de ochtend bleken er toch een stuk of vijf schapen overleden te zijn. Twee schuren gingen volledig dan wel deels verloren, een schuur bleef overeind. De brandweer wist het woonhuis van de boerderij nabij Oudeschild te behouden. In het dak van de schuren zat asbest dat op het erf, een naastgelegen weiland en in aangrenzende sloten terecht kwam. De gemeente en de Regionale Omgevingsdienst Noord-Holland Noord brengen de vervuiling in kaart en regelen een saneringsplan.

De brand werd in de vroege ochtend ontdekt, waarna de melding 'grote brand' werd gedaan. Alle tankautospuiten van de brandweer gingen naar de brand, evenals de hoogwerker en de waterwagen. De brandweer zorgde ervoor dat de brand zich niet verder kon uitbreiden. Langs de Middellandseweg werd een grootwatertransport aangelegd voor de aanvoer van bluswater. Van de overkant kwam assistentie om de ademlucht van de brandweer bij te vullen. De oorzaak wordt onderzocht.

In verband met de verspreiding van asbest was er sprake van GRIP 1; dan is er sprake van een groter incident en werken de hulpverleningsdiensten volgens vaste procedures gecoördineerd met elkaar samen. De bewoners van de boerderij kunnen volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voorlopig niet terug in hun woning. Zij worden ondergebracht bij familie.