Jan Witte, winnaar van de Piet de Graaf Trofee, in actie in De Hof.
Jan Witte, winnaar van de Piet de Graaf Trofee, in actie in De Hof. Foto: Gijs Berger

Biljarten in De Hof

John Sessink, Marcel van Benthum en Jan Witte (Steert) zijn zondag bij de Texelse biljartkampioenschappen winnaars geworden van de Jan Zoetelief Bokaal (bandstoten), de Cor Hoogenboombokaal (libre) en de Piet de Graaf Trofee (driebanden).

Ze mogen zich daarmee de overallwinnaars noemen van het toernooi dat de afgelopen anderhalve week in dorpshuis De Hof in De Koog werd gehouden. Sessink won de finale van het bandstoten van Kevin Knol. De laatste moest 35 caramboles maken, Sessink moest er 25 maken en dat deed hij in 17 beurten.

Van Benthum won met één punt verschil de finale van het libre van Gert-Jan Ippen. Het was een zenuwslopende partij, waarbij de punten bij elkaar werden gesprokkeld. Van Benthum speelde in 25 beurten zijn 15 benodigde punten bij elkaar. Jan Witte was het hele toernooi al zeer stootvast en dat kwam ook tot uiting in de finale van het driebanden. Hij had 14 beurten nodig om - met een gemiddelde van 0,64 - Jan Zijm te verslaan.

De Texelse biljartkampioenschappen stonden de afgelopen dagen in het teken van het libre en het driebanden, nadat een week eerder al het bandstoten was gespeeld. Robbin Nieuwenhuis werd kampioen in de eerste klasse van het libre. Hij liet zich gelden door met acht wedstrijdpunten en een gemiddelde van 3,974 klassekampioen te worden. Hij versloeg daarmee Daniel van Vreden en John Sessink. Gijs Berger werd kampioen in de tweede klasse van het libre. Hij voerde een spannende strijd met Henk Spigt en Dirk Leeghwater, waarbij het gemiddelde van 2,721 uiteindelijk de doorslag gaf. Tjarko Stolk trok aan het langste eind in de derde klasse. Hij schudde met acht wedstrijdpunten en een gemiddelde van 1,839 Cor Elsendoorn en Biem Trap van zich af. De titel in de vierde klasse ging naar Roel Riegman die zijn poulewedstrijden overtuigend won en Jan Witte en Niels Witte in de finale versloeg. Gert-Jan Ippen werd kampioen in de vijfde klasse dankzij een beter moyenne dan opponent Poul Verhagen. De zesde klasse was voor Marcel van Benthum die in de onderlinge strijd clubgenoten Bert van Zoolingen en Werner Kuip te snel af was. Van Benthum speelde in zijn laatste poulewedstrijd een serie van negen, waardoor hij de prijs voor de hoogste serie van de Texelse bierbrouwerij won.

In het driebanden werd Kevin Knol kampioen in de eerste klasse, gevolgd door Gerard Appelman en Dirk Leeghwater. Jan Witte werd kampioen in de derde klasse. Piet Knol werd hier tweede, Tjarko Stolk derde. De vierde klasse van het driebanden was voor Jan Zijm, gevolgd door Ton Domhof en Peter Agter.