De aanvraag bij het Rijk was onder meer bedoeld om het wonen en werken op de eilanden te versterken.
De aanvraag bij het Rijk was onder meer bedoeld om het wonen en werken op de eilanden te versterken. Foto: Ton Zegers

Waddeneilanden lopen miljoenen Rijk mis

De Waddeneilanden lopen een miljoenenbijdrage van het Rijk mis voor het versterken van de leefbaarheid op de eilanden.

De vijf eilanden hadden €14 miljoen aangevraagd bij het Rijk voor gezamenlijke regionale initiatieven, maar het verzoek is door het kabinet niet gehonoreerd. Het ging om geld voor vier kernthema's: het realiseren van betaalbare en beschikbare woonruimte, voor het behoud van voorzieningen op de eilanden (zorg en onderwijs), CO2-neutraal vervoer en voor de ontwikkeling van een circulaire economie op de eilanden.

Het verzoek werd gedaan in het kader van de zogeheten RegioDeal. Dat is een project waarbij het Rijk geld toekent aan regio's om zogeheten regionale opgaven voor elkaar te krijgen. Het Rijk ontving uit het hele land in totaal 26 aanvragen voor de RegioDeal waarvan er afgelopen vrijdag 14 door het kabinet werden gehonoreerd. Een van van die 14 aanvragen is het zogeheten 'Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland' (aangevraagd door Den Helder) waarvoor €5 miljoen beschikbaar stelde. Texel, Hollands Kroon en Schagen worden bij dit project ook genoemd, al moet het verder allemaal nog worden uitgewerkt.

In totaal was er met de aanvraag van de Waddeneilanden een bedrag van ongeveer €36 miljoen gemoeid tot 2025. Daarvan had €14 miljoen van het Rijk moeten komen, €7 miljoen van de provincies Noord-Holland en Friesland en €7 miljoen van de vijf eilandgemeenten. De provincies steunden beiden de aanvraag van de Waddeneilanden bij het rijk. Voor de resterende €8 miljoen die nodig zou zijn geweest, hadden de eilanden een beroep willen doen op onder meer de Europese Unie, andere Rijkspartijen, het onderwijs en het bedrijfsleven (waaronder wooncorporaties en zorgaanbieders). Volgens een persbericht van de gemeente Terschelling, opgesteld namens de Waddeneilanden, is de afwijzing als zeer teleurstellend ervaren. "De vier kernthema's zijn allemaal zaken die van groot belang zijn voor de leefbaarheid op de eilanden." Volgens het gezamenlijk persbericht is de afwijzing echter geen reden om bij de pakken neer te zitten. "In eendrachtige samenwerking zullen de eilanden zich blijven richten op het bereiken van hun gezamenlijke doelen. Eilanders zijn van oudsher gewend hun eigen boontjes te doppen. De komende maanden zullen de eilanden zich beraden op de vraag welke projecten geheel op eigen kracht of met hulp van anderen alsnog kunnen worden gerealiseerd."

Vijf miljoen

De toegezegde vijf miljoen euro biedt volgens Den Helder de kans om de Kop van Noord-Holland op maritiem gebied verder te ontwikkelen. Bedoeling is dat met behulp van het geld de samenwerking tussen de Koninklijke Marine en civiele bedrijven in de regio verder tot stand komt (maritieme innovatie). Wat de energietransitie betreft, moet het geld ten goede komen aan de ontwikkeling van de zogeheten waterstofeconomie in de Kop van Noord-Holland, de opslag van CO2 en windenergie op zee. De komende periode werken Rijk, provincie Noord-Holland en gemeente de RegioDeal Maritiem Cluster samen met de partners in de regio verder uit. De partners zijn de gemeenten Schagen, Hollands Kroon en Texel, de Koninklijke Marine, het Koninklijk Instituut van de Marine, ROC Kop van Noord-Holland, Port of Den Helder, Den Helder Airport en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.