Erik van Bruggen.
Erik van Bruggen. Foto: Frank Ruiter

Grondlegger van Niet Nix, campagnestrateeg, gul en vol met plannen

Oud-Texelaar, gul, vol met plannen, stuwende kracht binnen de PvdA, mede-oprichter van vernieuwingsbeweging Niet Nix en en campagnestrateeg. Erik van Bruggen is afgelopen vrijdag op 51-jarige leeftijd overleden.

Zijn overlijden is landelijk nieuws. Dagbladen en andere media memoreerden hem, politici, opiniemakers, politieke strategen en vele anderen rouwen om zijn heengaan.

Van Bruggen groeide op het eiland op. Jeugdvriend Tuur Elzinga, tegenwoordig vice-voorzitter van de FNV: "We kenden elkaar zo ongeveer vanaf onze geboorte. We verkenden samen het eiland, waren later met vrienden vrijwilliger in jongerencentrum 't Asiel en hadden na onze middelbare school zoiets van: de wereld is groter. Erik ging politicologie studeren en was al vroeg maatschappelijk betrokken. Hij nam mij mee naar studentenacties en dat was het begin van mijn huidige loopbaan. Wat ons bond was onze jeugd op Texel, hij heeft altijd zijn liefde voor het eiland behouden. In het boek "Dag lief fijn eiland", dat hij in 2017 samen met broer Arnold uitgaf, vertelt hij hoe in zijn jeugd gefascineerd raakte door drie punkers uit Den Hoorn. "Zoveel uitgesproken uiterlijke provocatie hadden we op Texel niet vaak gezien. Marco, Frank en Joost – ook hanenkammen hebben gewoon namen – bleken eigenlijk zeer geestige en uiterst vriendelijke punks te zijn."

Van Bruggen werd actief binnen de PvdA en richtte samen met vriend Lennart Booij de sociaal-liberale vernieuwingsbeweging Niet Nix op. Ze deden een gooi naar het partijvoorzitterschap, maar dat lukte niet. Van Bruggen had toen zijn eerste grote campagne al achter de rug, met het team dat Wim Kok in 1998 bijstond op weg naar diens verkiezingsoverwinning. Samen met Booij en Alex Klusman startte hij campagnebedrijf BKB, gespecialiseerd in het lanceren van mensen en ideeën. In twintig jaar tijd hielp BKB vele politici bij hun campagnes, zoals Wouter Bos en Lodewijk Asscher.

Hij was al langere tijd ziek. BKB memoreert hem als de "grootse, meeslepende, eigenwijze, dwarse, onnavolgbare, legendarische kapitein' van het campagnebureau." "Twintig jaar lang liet hij ons net een tandje groter denken. Waarmee hij bedoelde: het moet keer tien! Zo maakte hij elke dag de wereld beter. Volgens zijn eigen motto Dream out Loud maakte hij plannen tot het eind."

Zijn broer Arnold: "Erik was heel gul, beschermend en lief. Een man met drie miljoen plannen, waarvan er nog heel veel uitgevoerd moeten worden."