Scene uit het stuk 'Straf' van De Vriendenkring.
Scene uit het stuk 'Straf' van De Vriendenkring. Foto: Jeroen van Hattum

Plezier spat van toneel

Tot twee keer toe moest het stuk door omstandigheden worden uitgesteld, maar vrijdagavond stond De Vriendenkring uit Den Hoorn eindelijk op de planken van dorpshuis De Waldhoorn met de komedie 'Straf' van Ton Davids.

Een opluchting voor de spelers van De Vriendenkring, maar ook het publiek spon er garen bij. 'Straf' was een leuk stuk dat goed werd gespeeld en waarbij je als bezoeker geregeld in de lach schoot door wat er allemaal op het podium gebeurde of soms alleen al door de mimiek van de spelers. Het stuk draaide rond een oude man (Roel de Waard) die opeens moest worden verzorgd door een taxichauffeur (Joop Rommets) die een taakstraf in het verzorgingshuis moest uitvoeren.

Een van de mooiste rollen was weggelegd voor De Waard die in de eerste drie bedrijven in een rolstoel op het podium zat, alleen maar 'broem broem' hoefde te zeggen en verder zweeg. Aan zijn manier van kijken was echter precies te zien hoe zijn personage dacht over wat er allemaal gebeurde en dat was knap. Een mooie rol was ook weggelegd voor Jacolien van Kooten die een zuster speelde die alles draaiende hield in het verzorgingshuis. Als het erop aankwam, werd zij echter zonder pardon aan de kant gezet door de dokter (Ria Boeijen) en de hoofdzuster (Margriet de Graaff) die alles beter wisten, maar zonder wie de boel ook wel doordraaide.

De Graaff en Boeijen zetten allebei twee onaardige types neer en dat deden ze met verve. De hoofdzuster raakte volledig van de wereld nadat ze per ongeluk morfine had ingenomen en die rol werd heerlijk gespeeld. Boeijen gaf het personage van de dokter de nodige eigenwijsheid mee wat er ook duidelijk uitkwam.

Marcel Witte speelde de zoon van de oude man en zette overtuigend een nare zoon neer bij wie het eraf spatte dat hij vooral achter het geld van zijn vader aanzat. Aafke Geense speelde een mevrouw van de reclassering die zich met duistere zaken bezighield. Dat gold eveneens voor Simone Schipper die een vrouw speelde, op zoek naar een tas geld die de taxichauffeur had verstopt. Schipper was pas zes weken geleden ingevlogen uit De Waal om de rol voor haar rekening te nemen, maar dat was voor de toeschouwers niet te merken.

Wil de Wolf had de eer een vergeetachtige vrouw te spelen die volledig haar eigen weg ging in het verzorgingshuis. Het was een rol waarvan je als speler mag hopen dat je die mag spelen en de uitvoering was bij De Wolf in goede handen. Rommets zette intussen een personage neer die het vertikte om ook maar iets in de zorg te gaan doen. Hij ontwikkelde zich echter verrassend genoeg tot een soort verpleger die je er graag bij hebt.

Hoe het stuk zich verder plooit en ontwikkelt is zaterdagavond 22 februari nog een keer te zien in De Waldhoorn, dan wordt 'Straf' voor de tweede keer opgevoerd. De regie van het stuk was in handen van Karin Gaasbeek, Sietske Bakker was souffleur en Rikus Rommets zorgde voor licht en geluid. Jacolien van Kooten deed de kap en de grime, Marco Bakker en Arno Gerritsma hadden de decors gebouwd.

Jeroen van Hattum