Het fietspad langs De Nederlanden, Muy en Slufter houdt de gemoederen bezig.
Het fietspad langs De Nederlanden, Muy en Slufter houdt de gemoederen bezig. Foto: Ton Zegers

Fietspaden Zanddijk en De Dennen eerst

Het fietspad van De Koog naar de vuurtoren, de fietspaden door De Dennen en het fietspad langs de Ruijslaan. Zo maar drie fietspaden die veelvuldig worden genoemd als wordt gevraagd welke fietspaden het eerst aangepakt dienen te worden.

Bij de fietspaden die genoemd worden, gaat het in de meeste gevallen om boomwortels die het fietspad omhoog drukken, maar ook om kuilen waar water in blijft staan. Bij de betonnen fietspaden wordt geklaagd dat ze te lang nat blijven en hierdoor glad en de schelpenpaadjes moeten verbeterd worden, maar wel schelpenpaadjes blijven.

De wensen bij het onderhoud van fietspaden sluiten niet altijd aan op de realiteit en financiële mogelijkheden. Het fietspad langs de Zanddijk loopt door Natuur 2000-gebied. Als dit fietspad wordt verbreed, dient iedere centimeter gecompenseerd te worden. Maar op de plaats waar dit nu staat gepland, zit men helemaal niet op die oplossing te wachten. Zoals ook al te merken was bij het wegencategoriseringsplan en het Parkeer- circulatieplan is de oplossing van de één de ergernis voor de ander. Uiteindelijk zijn de plekken waar gecompenseerd kan worden ook niet eindeloos. De eis dat de ruimte gecompenseerd moet worden is er één van Rijkswege.

Ook financieel is er natuurlijk niet onbeperkt ruimte. Daarom zullen er gericht keuzes gemaakt moeten worden. 71 procent van de ondervraagden is in zijn geheel niet bereid om nog meer te betalen voor de fietspaden dan nu al wordt gegenereerd via de huidige belastingen. Een deel van het geld moet komen uit de verdiensten van de strandslagen. Daarbij werden na afspraken met Staatsbosbeheer extra inkomsten geraamd van €750.000,-. Dit is natuurlijk een hoop geld, maar niet genoeg om alle Texelse fietspaden te verbreden of op te knappen. En natuurlijk al helemaal niet om daarnaast nog nieuwe fietspaden aan te leggen. Bij deze keuze zal net als bij het wegencategoriseringsplan een afweging van belastbaarheid en doel gemaakt kunnen worden. Waar worden welke fietspaden voor gebruikt en wat is de juridische aansprakelijkheid bij ongevallen? Het belang van een fietspadverbinding De Koog- Den Burg (langs de Pontweg) is anders dan die van een kringelfietspad door De Dennen. Het één heeft meer een pragmatische van 'A naar B-functie', terwijl een fietspad door natuurgebied natuurlijk niet alleen om de snelste manier gaat om van de ene naar de andere plaats te komen.