"Dit voorkomt zeker ongelukken. Al hou ik het meest van de smalle schelpenpaadjes." Foto: Job Schepers

Ruime meerderheid voor verbreding

Op de stelling "Fietspaden moeten breder worden gemaakt als gevolg van het stijgend aantal fietskarren, bakfietsen en elektrische fietsen" antwoordt in totaal 57 procent van de respondenten '(zeer) mee eens'. In de opmerking bij de stelling lijkt men zich echter ook af te vragen waarom elektrische fietsen hierin worden meegenomen.

"Breder maken heeft niets met elektrische fietsen te maken maar wel met fietskarren en bakfietsen. U moet wel niet alles over één kam scheren." De reden dat de redactie ervoor heeft gekozen om ook elektrische fietsen mee te nemen in deze stelling is het feit dat deze fietsen in de meeste gevallen aanzienlijk sneller zijn. Ook valt op dat bij ongelukken op de fietspaden steeds vaker elektrische fietsen betrokken zijn.

Toch lijken voor- en tegenstanders van verbreding niet voor het klakkeloos breder maken van fietspaden. Het oog wil ook wat en de impact van bredere fietspaden op het landschap is natuurlijk groter. Er zal dus een afweging gemaakt moeten worden tussen behoud van het landschap en veiligheid. Een deelnemer aan TipTexel.nl vat het als volgt samen: "Heel veel fietspaden zijn al wel goed, maar er zijn ook een aantal te smal. Het gevaar is echter dat dit ten koste gaat van het idyllische landschap. Denk aan het Skillepaadje dat juist zijn charme heeft door dit smalle fietspad." De smalle fietspaden zijn echter niet altijd geschikt voor bakfietsen of fietsen met (honden)karren. Het is de vraag of daar alle fietspaden voor aangepast dienen te worden.

Onder de deelnemers is er ook vrees dat het verbreden van fietspaden er enkel toe zal leiden dat er harder gereden wordt. Een beetje rekening met elkaar houden door bijvoorbeeld achter elkaar te fietsen, lost volgens sommigen het grootste probleem al wel op. "Persoonlijk vind ik, als frequent fietser, dat het overgrote deel van de fietspaden zoals ze nu zijn voldoen. 'Verb(r)etering' is niet altijd esthetische vooruitgang."