Breng eerst huidige fietspaden op niveau

Zorg er eerst voor dat je het huidige fietspadennetwerk onderhoudt en weer op niveau brengt voordat er nieuwe fietspaden aangelegd worden. Dat is het oordeel van de pannelleden van TipTexel.nl.

Leg de focus daar onder meer op het fietspad door de duinen van De Koog naar de vuurtoren (Zanddijk) en de fietspaden door De Dennen. De wens van de panelleden strookt prima met die van het college. In de nieuwjaarstoespraak zei locoburgemeester Edo Kooiman: "behalve zorgen voor het huidig aanbod van fietspaden willen we ook onderzoeken of het we het fietspadennetwerk kunnen uitbreiden." Dan gaat het onder meer over een mogelijk nieuw fietspad langs het Eijerlands Kanaal van de Zaandammerdijk naar De Cocksdorp. Dat idee werd in 2016 genoemd in het Actieplan Mobiliteit Texel.

Vorige week maakte de gemeente bekend dat er al concrete plannen zijn voor het aanpakken van het fietspad langs de Zanddijk. Er zou goed overleg zijn geweest met bewoners, maar inmiddels blijkt dat menig bewoner alles behalve blij is met de huidige oplossing van het college. Omdat verbreding van het fietspad elders gecompenseerd moet worden (i.v.m. Natura 2000-wetgeving) wordt er een stuk fietspad tussen de Muyweg en het Sluftercafé 'teruggegeven aan de natuur. De weg wordt dan voor gedeeld gebruik. Bewoners/ eigenaars van recreatiewoningen lijken dit helemaal niet te zien zitten.