Het opknappen van bestaande fietspaden heeft prioriteit.
Het opknappen van bestaande fietspaden heeft prioriteit. Foto: Job Schepers

"Fietspaden zijn net pizza's, begin met de bodem"

Zorg niet alleen dat fietspaden worden opgeknapt, maar onderhoud ze ook. Dat is wat een groot aantal panelleden mee wil geven aan het college. Zo stelt een deelnemer: "Boomwortels maken sommige fietspaden slecht berijdbaar, stuifzand op fietspaden naar strandslagen en gras groeit over de randen van de paden, zodat deze veel smaller worden."

Een andere deelnemer pakt er een opvallende vergelijking bij: "Het is net als met pizza's bakken hè, wij beginnen bij de bodem. Dus knap de bestaande fietspaden op en de wegen. En hou dan eens de hand op de knip voordat wij weer geld uitgeven wat niet nodig is."

Uiteindelijk vindt 79 procent van de deelnemers dat onderhoud voor de aanleg van nieuwe fietspaden moet gaan. De fietspaden zijn één van de aandachtspunten van de gemeente in 2020 en de eerste resultaten moeten dan ook zichtbaar worden. Met een toenemende autodruk lijkt een goed fietspaden netwerk overigens van eminent belang. Hierbij zal echter naar meer zaken gekeken moeten worden zoals fietsenstallingen, laadpunten en mogelijk het verbreden van fietspaden, al lijkt ook weer niet iedereen daar de oplossing in te zien (zie hieronder).