Verbeelding van de nieuwe bierbrouwerij. Fouten in het bestemmingsplan moeten eerst hersteld.
Verbeelding van de nieuwe bierbrouwerij. Fouten in het bestemmingsplan moeten eerst hersteld. Bron: Vakwerk architecten

Raad van State schiet gaten in plan uitbreiding bedrijventerrein

Het bestemmingsplan "Uitbreiding bedrijventerrein Oudeschild" en de onderzoeken voor de beoogde plek voor de nieuwe bierbrouwerij voldoen op onderdelen niet. Dat blijkt uit een tussenuitspraak van de Raad van State (RvS). Om de fout te herstellen moet de raad een nieuw besluit nemen.

De afdeling Rechtspraak van de RvS is kritisch over de afwijkingsbevoegdheid over de bouwhoogte van 15 meter, maar dat ook geen onevenredige afbreuk gedaan mag worden aan de gebruiksmogelijkheden van de omliggende gronden. Het plan kan hierop volgens het college aangepast worden. Ander mankement is dat in de planregels geen maximum is opgenomen voor de productie van de bierbrouwerij. In de plannen is uitgegaan van een productie van 157.000 hectoliter met een groei naar maximaal 350.000 hectoliter. Nu dit maximum niet is opgenomen in de planregels kan er ook meer dan 350.000 hectoliter gebrouwen worden. De oplossing is een maximale productie van de bierbrouwerij vast te leggen in de planregels en, daarbij voor zover dat nodig is, aanvullend onderzoek te doen naar de milieu-en andere gevolgen van een bierbrouwerij met een dergelijke productiecapaciteit.

Ook is er niet voldoende duidelijkheid over de verkeerstromen en verkeersaantallen (de verkeersgeneratie). Dit dient duidelijk en inzichtelijk in kaart te worden gebracht. Voor zover nodig, ook actualisatie van onderzoeken die aan het plan ten grondslag liggende, zoals over de gevolgen voor geluid, geur en stikstofdepositie op basis van de aldus nader te berekenen verkeersgeneratie. Hiervoor moeten nieuwe, duidelijke onderzoeken aangeleverd worden met betrekking tot de verkeersstromen en aantallen, geluid, geur en stikstofdepositie. Nu er nieuwe onderzoeken moeten plaatsvinden, dient de raad de conclusie te heroverwegen opdat kan worden uitgesloten dat het plan geen belangrijke nadelige milieugevolgen heeft.