Afbeelding
Foto: Provincie

'Prestaties Texelhopper op niveau'

De huidige prestaties van de Texelhopper zijn op het gewenste niveau, meldt de provincie Noord-Holland.

De bussen rijden weer op tijd en het aantal reizigers groeit weer. Vorig jaar legde de provincie Noord-Holland de exploitant van de Texelhopper, Connexxion, een boete op van €284.000,-, waarvan de helft voorwaardelijk was. Dit deel is door de prestaties nu kwijtgescholden.

De Texelhopper had bij het ingaan van de nieuwe OV-concessie (juli 2018) een problematische start. Door een falend softwaresysteem konden reizigers geen gebruik maken van de busdienst. Toen het in juli 2018 op z'n drukst was, ging het dagelijks om circa 80 afgewezen ritten op gemiddeld circa 430 reserveringen. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord, waar Texel deel van uitmaakt. Vanwege het niet voldoen aan de eisen legde de provincie aan Connexxion in 2019 een boete op.

Software aangepast

Connexxion heeft inmiddels het softwaresysteem aangepast. Het aantal afgewezen ritten is nu vrijwel tot nul gereduceerd. Hierbij is nadrukkelijk de aansluiting gezocht met de praktijkervaring van de medewerkers van de regiecentrale. Het verder verbeteren van de software blijft een aandachtspunt, de focus ligt daarbij op het correct verwerken van de boekingen via de app en de website.

Dankzij de verbeteringen groeien de gebruikscijfers weer. Waar bij de start van de nieuwe concessie het gebruik van de Texelhopper bijna was gehalveerd, zit dat volgens de provincie nu op vergelijkbaar niveau als voorheen. Daarmee lijkt de stijgende lijn van het gebruik van vóór de aanbesteding te zijn opgepakt. "Dit geldt tevens voor de punctualiteit. Inmiddels rijdt gemiddeld 96 procent van de Texelhopper-ritten op tijd.

Klantwaardering

Een zorgpunt is nog de klantwaardering. Vanuit de stuurgroep is geëist dat de vervoerder regelmatig de tevredenheid van reizigers dient te peilen. De prestaties mogen op papier tot tevredenheid stellen, uit de laatst gehouden enquête bleek het gemiddelde waarderingscijfer een 6,1 te zijn. Gezien deze vrij matige klantwaardering heeft Connexxion nu als belangrijkste doelstelling om de tevredenheid van reizigers op Texel op actieve wijze te vergroten. Hiervoor worden campagnes gehouden en wordt onder meer geïnvesteerd in betere voorzieningen voor reizigers. Denk aan het opknappen en bemannen van het nu ongebruikte informatiehuisje op de veerhaven op 't Horntje. De investeringen hiervoor worden betaald uit de boete (€ 142.000,-) die de provincie vorig jaar aan Connexxion heeft opgelegd.