Elias Marseille wordt op campagne in Amerika geïnterviewd voor de Texaanse televisie.
Elias Marseille wordt op campagne in Amerika geïnterviewd voor de Texaanse televisie. Foto: Aangeleverd

Elias Marseille op campagne voor Amerikaanse presidentskandidaten

Mee langs de deuren om campagne te voeren, bijeenkomsten van de Amerikaanse presidentskandidaten bijwonen en zelfs korte persoonlijke ontmoetingen met de kandidaten.

Elias Marseille uit Den Burg maakt het allemaal mee tijdens de zogeheten academiereis van de BKB Academie langs de campagnes van de Democratische Partij voor de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen. De 20-jarige Elias, zelf raadslid op Texel, is daarvoor met een groep Nederlandse jongeren anderhalve week in de Verenigde Staten.

"Het is de Champions League van het campagnevoeren", vertelt Elias vanuit Amerika. "Alles is strak georganiseerd." De Nederlandse jongeren krijgen op basis van een app te zien bij welke huizen ze wel of niet langs moeten gaan, ze hebben kaartjes bij zich waarop de antwoorden op veelgestelde vragen staan en voor andere mogelijke scenario's liggen ook de scripts klaar hoe te handelen.

Meest opmerkelijke tot nu toe is het aantreffen van golfballetjes op de kantoren van de campagneteams. "Sommige mensen gaan zoveel langs de deuren dat hun handschoenen slijten van het kloppen. Zij krijgen die golfballetjes mee om daarmee op de deuren te tikken, zodat hun handschoenen langer mee gaan. Daar is allemaal over nagedacht." Elias heeft inmiddels campagne gevoerd voor Bernie Sanders, Joe Biden en Pete Buttigieg. Met de laatste had hij een korte persoonlijke ontmoeting, hij zag Sanders live tijdens een bijeenkomst en op het partijkantoor van voormalig vice-president Biden had hij een ontmoeting met mevrouw Biden.

Volgens Elias is het bijzonder om te zien hoe de Democratische presidentskandidaten elkaar momenteel bestrijden om in november dé kandidaat van de Democratische Partij te zijn terwijl ze allemaal hetzelfde doel hebben: Trump uit het Witte Huis krijgen. "We hebben ontmoetingen met aanhangers van de Democratische Partij en met aanhangers van Trump en dan zie je hoe verdeeld dit land is."

Het bezoek aan de Verenigde Staten leert volgens hem ook dat het er in Nederland allemaal nog niet zo slecht aan toegaat. "Je ziet hoe mensen in Amerika volledig voor de politieke show gaan, terwijl er ook aandacht zou moeten zijn voor voorzieningen als zorg of infrastructuur. Dat staat er niet goed voor. Een presidentskandidaat als Elizabeth Warren heeft daar serieuze plannen voor, maar die krijgen weinig aandacht. Het lijkt wel alsof mensen hier tijdens de presidentsverkiezingen veel liever 'brood en spelen' willen hebben."