Afbeelding
Foto: Henk Leyen

"Konikpaarden niet voeren of aaien"

"Helaas zijn er geen gebieden gevonden die voldoen aan onze criteria. Daarom hebben we nog eens goed gekeken of we de problemen kunnen oplossen, zodat de paarden toch op Texel kunnen blijven. Begrazing is namelijk wel gewenst in het gebied. Er is serieus gekeken naar de grootste nadelen van de begrazing door de paarden (opdringerig gedrag van de dieren naar mensen en schade aan de waterkering). We nemen verschillende maatregelen waardoor de paarden toch op Texel kunnen blijven", laat Staatsbosbeheer weten. (vervolg pagina 1).

Het is nogal een ommezwaai, Staatsbosbeheer Texel laat weten dat men het publiek nu dan ook hard nodig heeft. "Het vinden van een ander gebied voor de paarden had onze voorkeur en daar hebben we ons de afgelopen tijd in eerste instantie op gericht. Helaas is er geen ander geschikt gebied voor de paarden gevonden. Toen dit duidelijk werd, hebben we besloten om nóg een keer goed te kijken welke aanpassingen er gedaan zouden kunnen worden zodat de paarden toch kunnen blijven. We hebben opnieuw de hele situatie bekeken en nogmaals gesprekken gevoerd met het Hoogheemraadschap. Het is geen ideale oplossing, waarbij we de medewerking van het publiek echt nodig hebben."

Allereerst worden de meest kwetsbare delen van het duin afgerasterd zodat de schade aan de waterkering beperkt blijft en de waterkeringsfunctie van het gebied niet in gevaar komt. De paarden kunnen daar dan niet meer komen. Twee weken geleden stelde Staatsbosbeheer nog dat het 'niet mogelijk was om in De Slufter het graasgebied zo aan te passen dat deze omstandigheden tot een verantwoord niveau konden worden teruggebracht. Dat zou namelijk betekenen dat het begrazingsgebied volledig voor publiek moest worden gesloten en het is twijfelachtig of na uitrasteren van de waterkering er voldoende hoge gronden overblijven in de periode dat De Slufter onder water staat.' Daarom heeft de redactie gevraagd hoeveel ruimte er overblijft voor de paarden. "Het gebied wordt niet volledig gesloten voor publiek. De exacte omvang van het gebied dat overblijft voor de paarden is nog niet bekend", legt boswachter Anna Sprenkeling uit.

"De paarden zijn hier nu meer dan een jaar en het gaat goed met ze. Als mensen zorgen of vragen hebben over de gezondheid van de dieren dan nemen wij die uiteraard serieus. Als het nodig is, bellen we de dierenarts, dat is vorig jaar ook gebeurd. De hoeven worden, net als bij de andere grote grazers in onze gebieden op Texel, niet bekapt. Ook dit gaat al meer dan een jaar goed", reageert Anna desgevraagd.

Een probleem met de paarden werd dat ze teveel gewend waren geraakt aan mensen. Daarom heeft Staatsbosbeheer Texel – dat veel moeite moest doen voor deze oplossing - een indringend verzoek aan bezoekers van het gebied. "Houd afstand van de paarden. Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, om het opdringerige dier uit het gebied te halen en naar de slacht te brengen. We horen wel eens: 'Ach, een suikerklontje geven kan toch geen kwaad?' Zeker wel, want dat voeren lijkt onschuldig maar de volgende bezoeker heeft niets te snoepen voor het paard. Dat kan vervelend of zelfs agressief gedrag van het paard richting bezoekers tot gevolg hebben. We gaan extra borden in het gebied plaatsen om bezoekers te attenderen op het feit dat ze afstand tot de koniks moeten bewaren."

Het wandelpad, dat door het gebied loopt, wordt afgerasterd. Het kan bovendien nodig zijn om de wandelpaden in het stormseizoen af te sluiten. Het is in de toekomst ook mogelijk dat excursies in het gebied worden geschrapt. Dit om de veiligheid van bezoekers zo goed mogelijk te garanderen.

Tot bijna ieders verbazing dook twee weken geleden ineens de gele weidemier op. Een diertje waarvan bijna niemand tot dan toe had gehoord. Hoe ziet het nu met de ecologische afwegingen? "Het klopt dat er ecologische impact is, onder meer op de gele weidemier. Dat was voor nu niet dé reden om te stoppen met de begrazing, wel een ontwikkeling die we volgen. We zullen goed blijven monitoren hoe de situatie zich verder ontwikkelt." Meer over de kwestie op de website.