Afbeelding
Foto: Ed Witte

Onvermoeibaar

Druk? Nee, dat was het niet de hele tijd op de nieuwe horeca- en hospitalitybeurs Whier die voor het eerst in de Evenementenhal op De Krim werd gehouden. Het bijzondere is echter dat je op zulke momenten de talenten ziet die zich niet uit het veld laten slaan als het even rustig is. Van die talenten die er het liefst nog een schepje bovenop gooien om zichzelf te presenteren in plaats van dat ze zich - bij gebrek aan belangstelling - ergens in hun stand achter een mobiele telefoon verstoppen. Die laatste categorie redt het niet, maar Whier kende gelukkig meerdere talenten die onvermoeibaar doorgingen. En dat geeft je als bezoeker dan weer het gevoel dat het goed is dat je erbij aanwezig bent.

Zo werd ik dinsdag aangenaam verrast door ene Koen van visleverancier ATL Seafood die kleine hapjes met pietermanfilet maakte. Geen idee meer welke producten er allemaal aan de vis werden toegevoegd, bijgebleven is wel het enthousiasme waarmee hij vertelde. Dat was de moeite waard de stand een bezoek te brengen en het hapje pieterman smaakte ook goed.

Een ander talent die volgens mij zelfs in een volstrekt lege zaal nog onvermoeibaar doorgaat, is bierbrouwer Maurice Diks. Hij verstaat de kunst om jou als bezoeker het gevoel te geven dat jij de allereerste bent die verhaal zus of verhaal zo van hem hoort. Dan kan het best dat hij verhaal zus of verhaal zo al voor de drieduizendste keer vertelt, maar daar merk je als bezoeker niets van. Vergeten is dan ook meteen dat het eigenlijk rustig is. En zo waren er diverse smaakmakers op de beurs.

Een paar jaar geleden had ik een geheel andere ervaring die altijd bijgebleven is. Dat was een standhouder die tafelvoetbal had meegenomen naar de horecabeurs. Die man heb ik niet achter zijn telefoon zien verdwijnen; die was de hele middag - gecombineerd met potjes tafelvoetbal - gezellig met anderen in gesprek. Kortom; een rustige beursvloer kan zeer interessant zijn om te ontdekken waar de talenten zitten die onvermoeibaar doorgaan en daarmee het geheel extra kleur geven.

Jeroen van Hattum