Het opgeknapte fietspad door de Eierlandse Duinen. (Foto Ton Zegers)
Het opgeknapte fietspad door de Eierlandse Duinen. (Foto Ton Zegers) Foto: Ton Zegers

Verbazing over

besluit Zanddijk

Verbazing en irritatie bij een aantal bewoners bij het fietspad bij de Zanddijk over een tekst in deze krant waarin de gemeente stelt dat het 'teruggeven aan de natuur van het fietspad tussen de Muyweg en het Sluftercafé in goed overleg is gegaan met omwonenden en ondernemers'.

Meerdere bewoners - van onder meer een vakantiepark en eigenaren van een vakantiewoning - geven aan absoluut nergens naar gevraagd te zijn. Een ander - permanent bewoner van een bungalow - geeft aan dat hem verteld was dat de plannen nog helemaal niet definitief waren, maar slechts een idee. Hij was dan ook zeer verbaasd dat hij in de krant moest lezen dat de schop nog dit jaar de grond ingaat. De gemeente bevestigt nu dat de plannen nog niet vaststaan. De gemeente en SBB hebben besloten het fietspad Zanddijk – in eigendom van SBB - geheel uit te voeren in beton en te verbreden tot 3,5 meter. Het huidige fietspad bestaat grotendeels uit asfalt. Omdat het fietspad door een natuurgebied (Natura 2000) loopt is het verplicht, ruimte die van het duingebied wordt afgesnoept elders in de omgeving te compenseren. Dit gebeurt door een deel weg te halen en op deze plek alle verkeer gebruik te laten maken van de daar liggende weg.

De gemeente reageert op de kritiek: "Om omwonenden te informeren over de plannen om het fietspad van de Zanddijk te reconstrueren zijn medewerkers van de gemeente en Staatsbosbeheer langs de deuren gegaan. Zij hebben de plannen aan een groot deel van de omwonenden kunnen toelichten. Ondanks dat hier veel tijd in is gestoken en men zorgvuldig te werk is gegaan, is het tot onze spijt niet gelukt alle betrokkenen te spreken." In maart is er een voorlichtingsavond voor omwonenden en betrokkenen. Tijdens deze avond lichten gemeente en Staatsbosbeheer de plannen en het concept 'fietsstraat' toe. Voor deze voorlichtingsavond in maart worden omwonenden per brief uitgenodigd.

Het 7,5 kilometer lange fietspad dat tussen De Koog en De Cocksdorp door de Eierlandse duinen loopt, is in erg slechte staat en leidt tot steeds meer klachten. Ook in de meest recente raadpleging van TipTexel.nl over de fietspaden waarvan de resultaten volgende week worden gepresenteerd, wordt het fietspad veelvuldig genoemd.

Foto: Ton Zegers.