Een hand-amuse: een klein hapje dat op het nieuwe event Whier in de Evenementenhal ter plekke op de palm van de hand werd bereid.
Een hand-amuse: een klein hapje dat op het nieuwe event Whier in de Evenementenhal ter plekke op de palm van de hand werd bereid. Foto: Liselotte Schoo

"Dit bespaart je het gebruik van bordjes"

Onbreekbaar? Jazeker! En om het te bewijzen gooit vertegenwoordiger Leroy Minderman van Global Glass Products moeiteloos een plastic glas een paar meter de lucht in, zodat het op en neer kan stuiteren op de beursvloer van de Evenementenhal op De Krim.

Ook nog even erop staan en vervolgens wordt het plastic glas terug bij de andere glazen in de stand gezet. Het heeft niet geleden onder het gewicht en de vliegles. Het was zo één van de dingen die de bezoekers tegenkwamen op het nieuwe horeca en hospitality inspiratie event Whier, dat maandag en dinsdag in de Evenementenhal op De Krim werd gehouden. Whier is de opvolging van de horeca- en recreatiebeurs die jarenlang in Ons Genoegen in Den Burg werd gehouden.

In totaal 35 standhouders - van Texel en van de overkant - deden mee aan Whier. Het event trok, verspreid over beide dagen, in totaal zeshonderd bezoekers. Maandag was het - met name in de avond - druk, dinsdag overdag was het vrij rustig. Volgens diverse standhouders zat het nieuwe event, georganiseerd door Valerie Jongeneel, in de nieuwe opzet echter goed in elkaar en was de Evenementenhal een prachtige plek om het nieuwe event te houden.

De beurs stond in het teken van duurzaamheid en dat kwam onder meer op originele manier tot uiting bij de stand van ATL Seafood uit IJmuiden. Bezoekers kregen daar een hand-amuse, oftewel een klein hapje van pietermanfilet dat letterlijk op de palm van de hand van de bezoekers werd klaargemaakt. "Dan hoeven wij geen bordjes te gebruiken om de hapjes te serveren, dat is wel zo duurzaam', aldus vertegenwoordiger Koen Kist die de hand-amuses ter plekke in de stand bereidde. Duurzaamheid kwam eveneens voorbij in de stand van Tex-Lin van Jacco Vinke uit Oudeschild. Dan ging het onder meer om de schoonmaakmiddelen en de soorten linnen die in de horeca gebruikt worden. Hij had vier eigen leveranciers uitgenodigd om gezamenlijk in één stand te staan, zodat ze gezamenlijk een praatje met relaties konden maken of gezamenlijk contacten met mogelijke nieuwe klanten konden leggen. "Ieder voor zich krijg je niet voor elkaar wat je hier gezamenlijk, door met elkaar op de beurs te staan, wel voor elkaar kunt krijgen. Je bent er met elkaar en je kunt een hoop mensen te spreken krijgen."

Slijterij De Wit uit Den Burg greep het nieuwe event aan om voor het eerst Jutter in een glas fles in plaats van een stenen kruik te presenteren. Dat is puur praktisch voor de horeca, vertelde Leon de Wit bij de stand. "Als het in een glazen fles zit, kan de lege fles gewoon met de andere lege flessen naar de glasbak worden gebracht. Met een stenen kruik gaat dat wat lastiger." De Wit greep ook meteen de gelegenheid aan om bezoekers te laten zien dat Leon de Wit, Jan de Wit en Marian Broekman - De Wit de slijterij tegenwoordig met zijn drieën dragen.

Dat het bij tijd en wijle rustig was op de beursvloer was dinsdagmiddag ook een van de gespreksonderwerpen op het event, maar het werd niet als onoverkomelijk beschouwd. Volgens meerdere standhouders waren oprecht geïnteresseerde bezoekers aanwezig en was er ook ruimte om langer met elkaar in gesprek te zijn.

Diverse standhouders leken er, op een enkeling na, in ieder geval niet onder te lijden en gebruikten de tijd om bij elkaar langs te gaan. Zo ook de vertegenwoordiger van de plastic glazen die pal tegenover de stand van Kornuit, de pils van Grolsch stond. Met een grote glimlach: "Hee, daar hebben ze bier en hier hebben we glazen...."