Afbeelding
Foto:

mr Natalie schrijft...

Google

Een bericht van de advocaat van de wadden. Over Google. Je kent het wellicht, je hebt last van een kwaaltje en omdat het al een paar weken aanhoudt en maar niet overgaat pak je je tablet of laptop erbij en open je Google. Je tikt in waar je naar op zoek bent en bent weer even gerustgesteld. Als het echt niet over gaat, bel je toch maar met de huisarts en maak je een afspraak. De huisarts zal je een aantal vragen stellen en wellicht wat lichamelijke controles doen en daarna bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven of gezien de situatie toch een doorverwijzing geven naar een specialist in het ziekenhuis. Bij een doorverwijzing begint het Googleritueel vaak weer opnieuw en waan je je een moment dé Googledokter voor je naar het ziekenhuis gaat, daar blijft het dan ook bij. Gelukkig. Wat wij in de juridische wereld helaas zien is dat de eerste stappen voor de operatie als het ware al gezet worden aan de hand van Google. Met alle gevolgen van dien. Vandaar dat ik deze keer stil sta bij de impact van Google.

Mensen die een juridisch probleem hebben, gaan vaak zover met Google dat ze als het ware met open aorta de advocaat bezoeken in de hoop dat zij er nog een hartoperatie van kan maken. Wat ik bedoel? Om te blijven bij de doorverwijzing naar de specialist die je zojuist hebt ontvangen. Bij thuiskomst is de kans groot dat je de huidige situatie bespreekt. En daarnaast opnieuw Google erbij pakt. Als we dit doortrekken naar een juridisch probleem met een klant, samenwerkingspartner of op de werkvloer, wordt er vaak een stap verder gegaan. En wordt, werkelijk waar, via Google al onderzocht of er geopereerd zou moeten worden. En als een operatie de enige oplossing is, hoe de anesthesie eruit zal moeten zien. Ja, ik bedoel hier echt de verdoving of narcose die de pijn wegneemt tijdens een operatie of onderzoek.

Er wordt, op basis van informatie van Google, gekozen voor volledige narcose. De operatiekleding wordt overhandigd en de patiënt wordt in deze welbekende blauwe kleding op het ziekenhuisbed, door de gangen, naar de operatiekamer gereden. Om daar met de tips van Google de taken van de anesthesioloog over te nemen. De opleiding van vijf jaar van deze expert wordt genegeerd en er wordt gewoon zelf wat gegoogeld. Met een naald wordt ergens in een ader van de hand het infuus aangelegd , daarna wordt verdoving van de narcose geregeld om tot slot de beademing aan te leggen.

Stel dat het tot hier nog lukt. Dan zou het nu wel stoppen mag je verwachten, toch? Maar nee. Hier stopt het bij een juridisch probleem vaak niet. En wordt er doorgegaan met Google in de hand. Terug naar de vergelijking van de patiënt die inmiddels onder narcose ligt. Google wordt opnieuw ingezet om te bekijken waarin het lichaam de snede gemaakt moet worden en met welk gereedschap. En dan wordt er ook daadwerkelijk gesneden! Met alle risico's van dien… En ja, dan gaat het vaak fout en is er, terecht, grote paniek. Er is wel in de buurt van het hart gesneden alleen ligt de aorta nu bloot. En dus het verkeerde orgaan. En dan pas dus als het leven al echt in gevaar is en Google tegenwerkt wordt bij het juridisch probleem vaak de advocaat pas ingeschakeld. Mijn wens voor jou, mocht je tot hier zijn gekomen met lezen en een juridische uitdaging hebben: ga echt niet zelf die juridische operatie aan. De risico's zijn te groot. Ga voor een laagdrempelige legal check zoals je ook naar de huisarts gaat. Zodat het advies misschien wel is of nog kan zijn: het is loos alarm. En geniet van Valentijnsdag.

Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker