Afbeelding
Foto: JUSTINSINNER.NL

Onderhandelaarsakkoord visserij nog geen einde aan onzekerheid

Onzekere tijden voor de visserij. Minder plek op de Noordzee, meer natuur en toename van het aantal windmolenparken op zee. Maandag presenteerde het ministerie van LNV het zogeheten onderhandelaarsakkoord.

In januari lekte uit dat het kabinet 200 miljoen euro op tafel legt om tot een Noordzeeakkoord te komen. Hiervan was toen 119 miljoen euro bestemd voor het uitkopen van vissers en het verduurzamen van de schepen. Het bereikte onderhandelaarsakkoord gaat over het uitkopen van vissers en verduurzaming van de Noordzeevloot.

Het akkoord is nodig omdat er de komende jaren veel verandert op de Noordzee. Het aantal windmolenparken zal sterk toenemen en er komt meer ruimte voor de natuur. Daardoor is er minder plek voor de visserij. Partijen gaan de voorstellen met hun achterban bespreken. Bij de overeenkomst zijn overheid, vissers, milieuorganisaties en energiebedrijven betrokken. Daarna zal verder worden gesproken over de invulling.

Ondertussen staat de geruchtenmolen niet stil en gaan er verhalen rond over onderhandelingen en verkoop van Texelse kotters. Maar voor zover bekend is er nog niets definitief. (Foto Justin Sinner.nl)