Wethouder Jaap Vlaming met de Erfgoedprijs 2020.
Wethouder Jaap Vlaming met de Erfgoedprijs 2020. Foto: Frank Scherphuis

Erfgoedprijs 2020 uitgereikt aan De Lieuw

Agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw heeft zaterdagavond tijdens de derde Cultuurnacht Texel de Erfgoedprijs Texel 2020 ontvangen.

Wethouder Jaap Vlaming (cultuur) reikte de prijs, met een waarde van €2020 -, uit. De Lieuw krijgt de Erfgoedprijs volgens de gemeente voor haar enorme bijdrage aan het Texelse historisch cultuurlandschap. "De Lieuw ontwikkelt en onderhoudt verschillende wandelroutes door het agrarische land zodat inwoners en bezoekers het historische cultuurlandschap van Texel optimaal kunnen beleven. De kwaliteit van dit landschap is ongekend hoog dankzij de toewijding van De Lieuw. Zo hoog, dat het Hoge Berggebied is aangewezen als tweede Icoonlandschap van Nederland, mede dankzij de activiteiten van De Lieuw." Die titel werd in september toegekend door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). De titel Icoonlandschap is volgens de VNC een erkenning van de uitzonderlijke cultuurlandschappelijke kwaliteit van de Hoge Berg. Diverse partijen, waaronder De Lieuw, werkten mee het predikaat in de wacht te slepen. Volgens de gemeente was dat aanleiding voor het college om de agrarische natuur- en landschapsvereniging in het zonnetje te zetten.

Het is de tweede keer dat de Erfgoedprijs Texel is uitgereikt; de eerste keer was in 2018 en toen ging de prijs naar Duikclub Texel. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt tijdens de Cultuurnacht, het andere jaar wordt de Cultuurprijs Texel uitgereikt. In 2018 waren er bij de eerste Cultuurnacht ook nog het Cultuurcompliment en het Erfgoedcompliment, maar die worden volgens de gemeente incidenteel uitgereikt voor uitzonderlijke persoonlijke inzet op het gebied van cultuur dan wel erfgoed.