Afbeelding
Foto: Marc Plomp

Ciara laat een spoor van vernieling achter

Storm Ciara die zondag in alle hevigheid over Texel raasde, heeft een behoorlijke ravage achtergelaten. De storm, die begon als zuid/ zuid-west en later volledig draaide naar west, haalde windkracht 11 met uitschieters tot wel 120 kilometer per uur. Het resulteerde in de nodige schade.

Bij paal 19,5 ging het terras van het paviljoen verloren en ook op diverse andere plaatsen was de schade enorm. Een schapenboet aan Zuid-Haffel - die al niet in al te beste staat was - overleefde de storm niet en dat gold ook voor een boet bij de Nesweg. 's Ochtends trok de wind al vroeg aan tot windkracht negen en even na vieren bereikte de storm haar zwaartepunt. De schade op het eiland was behoorlijk, variƫrend van een paar gesneuvelde dakpannen tot het in de lucht vliegen van complete overkappingen en daken van schuurtjes.


De brandweer had al met al een drukke dag. Zo kwam ze overdag in actie toen een boom recht tegenover het Veiligheidsgebouw was omgevallen en op de Pontweg terecht was gekomen. De inzittenden van een net afslaande auto kwamen met de schrik vrij. De boom schampte de auto, waardoor enkel blikschade het gevolg was. De Beatrixlaan in Den Burg was enige tijd gestremd door een boom die over de weg lag. De brandweer kwam ook diverse malen in actie bij schade aan huizen en verder kwamen er diverse meldingen binnen van rondvliegende spullen. TESO voer om 11:00 uur nog, maar moest de dienstregeling vanwege de harde wind daarna toch staken. Veel eilandbezoekers hadden de signalen meegekregen en het was al vroeg druk bij de boot. Vanaf 20:00 uur werd er vervolgens weer gevaren. Ook de Texelhopper staakte haar dienstregeling tijdelijk.

Zonnige kant

De storm zorgde niet alleen maar voor kommer en kwel. Veel Texelaars zochten ondanks de waarschuwingen het strand op, hetgeen zorgde voor prachtige en soms grappige plaatjes. Een foto die Marc Plomp maakte van de 'verwaaide' stoplichten bij de boot (zie hierboven) zorgde voor de nodige hilariteit. Voor zover op de redactie bekend is er geen lichamelijk letsel ontstaan. De wind hield maandag in afgezwakte mate aan (windkracht 5/6). De haven liep onder, maar verder ongemak bleef uit. Bij het te perse gaan van deze krant werd er rekening gehouden met een nieuwe storm.