Arjen van Diepen in het midden bij de heropening van de verbouwde Jumbo in 2017.
Arjen van Diepen in het midden bij de heropening van de verbouwde Jumbo in 2017. Foto: Job Schepers

Arjen van Diepen neemt afscheid van Jumbo

Arjen van Diepen stopt als eigenaar van de Jumbo. Zowel de winkel in Den Burg als de winkel in De Koog zijn verkocht aan Sjoerd de Jong uit Friesland die 24 februari de touwtjes definitief in handen neemt. Op 23 februari zijn de winkels dicht in verband met de overdracht.

"In 2001 kwam ik samen met mijn toenmalige echtgenote Monique in het familiebedrijf van Ria en Jan Ravenstijn. Vanaf toen hadden we met zes compagnons twee 'Super de Boer-winkels'. Het eerste jaar hebben we aan de Dorpsstraat in De Koog de Spar van Jan Daalder ook nog een zomer open gehouden. Zakelijk en privé hebben er zich in bijna twintig jaar heel wat ontwikkelingen voorgedaan. Zakelijk hield het in dat ik in 2015 als enige eigenaar overbleef met twee Jumbo Supermarkten. Privé is het resultaat dat ik met Anja ben getrouwd en op Texel woon met drie eigen- en twee cadeaukinderen."

In de bijna twintig jaar als supermarktondernemer maakt Van Diepen het nodige mee. Zo kijkt hij met plezier terug op de verbouwing met uitbreiding in De Koog in 2003. "Maar ook het hele traject met als resultaat de ombouw naar Jumbo in 2011 (Jumbo Nederland wilde in eerste instantie helemaal geen Jumbo's bouwen op de Waddeneilanden). Vervolgens de verbouwing van de Jumbo in Den Burg in 2017 met de uitbreiding van het pand richting de parkeerplaats. Misschien is wel het belangrijkste dat ik altijd met veel leuke mensen heb gewerkt in de teams in de winkels."

Vreemde carrière

De carrière van Arjen verliep een beetje vreemd. "Mijn opleiding stond helemaal in het teken van de melkveehouderij, maar na mijn diensttijd ben ik in loondienst begonnen bij de Dekamarkt. Hier kreeg ik vaak nul op rekest als ik ideeën over het bedrijfsbeleid had. Toen ik dat met Jan Ravenstijn besprak zei hij: 'als je denkt dat je het beter kunt dan je baas, moet je voor jezelf beginnen'. Binnen een half jaar startten we met De Spar in Opperdoes. Ik heb daar een prachtige tijd gehad en heel veel geleerd, maar er zat maar beperkt potentie in de winkel en het marktgebied. Een jaar na de start in Opperdoes zijn we al bezig gegaan met de overname van de Super de Boer in De Koog."

Net zo gepland als het starten als ondernemer, is ook het overdragen van de beide supermarkten: totaal ongepland. Ik heb wel in mijn achterhoofd gehad dat er in het bedrijf dat ik run, interesse zou kunnen bestaan, maar ik ben niet de boer op gegaan om een koper te zoeken. Ik werd gebeld met de vraag of er een rare vraag mocht worden gesteld. Mijn antwoord was dat koffie drinken altijd een optie en sowieso gezellig is. Het mag duidelijk zijn dat we meer dan één bak koffie hebben gedronken. Sjoerd ken ik al een tijdje - eerst als 'Super de Boer-' en later 'Jumbo collega'. Hij heeft al jaren een supermarkt aan de overkant en als hij met z'n gezin naar Texel verhuist, krijgt de winkel aan de overkant ook een nieuwe eigenaar."

Tot 24 februari staat alles redelijk vast. "Mijn eerste prioriteit was om het traject van overname zo goed als mogelijk te doorlopen en af te ronden. Ik heb ook bewust met plannen maken gewacht. Met een supermarkt heb je altijd te maken met een belangrijk feit: 'wat er ook gebeurt, om acht uur gaat de winkel open'. Dat is nu aan een ander en ik heb geen idee hoe ik op deze "vrijheid" ga reageren. Ik heb al best wel suggesties gekregen van mensen om me heen, maar ik laat het eerst op me af komen en neem ruim de tijd om datgene te gaan doen wat het beste bij Anja en mij past."