Tjeerd Belksma, barkeeper in De Pelikaan.
Tjeerd Belksma, barkeeper in De Pelikaan. "Het leuke van dit werk is het contact met de steeds wisselende gasten." Foto: Gerard Timmerman

Mijn leven 180 graden gedraaid

Wat is je band met Texel en hoe en wanneer ben je hier terecht gekomen?

Mijn eerste kennismaking met Texel was in 1987 met Ouwe Sunder en ik was direct verkocht. Vanaf die tijd kwam ik vier tot vijf keer per jaar voor korte of lange tijd op het eiland. Met de blues in 2010 kwam ik weer een paar dagen en kwam ik mijn vrouw tegen waarvoor ik in 2013 op Texel ben gaan wonen.

Wat voor werk doe je en heb je gedaan?

Voor ik op Texel kwam wonen heb ik 31 jaar een café in Lunteren op de Veluwe gehad. Met veel plezier gedaan, maar was er op het laatst helemaal klaar mee. Toen kwam Texel en is mijn leven 180 graden gedraaid en ben bij Landal Sluftervallei gaan werken en een jaar later op de TX44 van Adri Hutjes, waar ik drie jaar onwijs leuk gewerkt heb.


Doordat de boot verkocht zou worden en mijn vrouw inmiddels ziek was heb ik een jaar bij Graaf in De Cocksdorp gewerkt. Na het overlijden van mijn vrouw heb ik mijn oude beroep weer opgepakt en ben als barkeeper weer aan het werk gegaan in hotel De Pelikaan.

Wat is het leuke aan werken in de horeca?

Het leuke van dit werk is het contact met de steeds wisselende gasten. Je maakt ze wegwijs op het eiland en probeert ze het naar hun zin te maken.

Texelaars zijn lekker eigenwijs en recht voor hun raap

Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In juni hoop ik de sleutel van mijn nieuwe woning in de Tuunen te krijgen en ga dan lekker klussen. Ik ga het fitness weer oppakken, ik kook graag en lees veel. Verder ga ik graag bij collega's eten en een biertje doen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Texelaars ervaar ik in het algemeen als lekker eigenwijs, direct en recht voor zijn raap. Niet lullen, maar poetsen. Voor mij een verademing na de Veluwe.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De rust, ruimte en natuur, maar vooral de landbouwgrond.Laat dat vooral zo blijven en zet het niet om in "natuur".

Wat zou er op Texel anders mogen en wat verdient er meer aandacht?


Er staan nogal wat bouwvallen op Texel en ik zou zeggen "gemeente, doe er wat aan!". Ook een belangrijk ding is de parkeergelegenheid in Den Burg. Bouw een paar ondergrondse parkeergarages en je bent overal vanaf. Texel moet uitkijken dat het geen eiland voor de elite wordt. Er worden zoveel luxe accommodaties neergezet, dat er voor gasten met een kleiner budget weinig kans meer is.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Een grote pluim verdienen de initiatiefnemers van de Texel Academy. Zij halen jongelui naar het eiland en geven ze een horeca-opleiding, een huis en een baan. Dat dit een succesformule is, blijkt wel uit het feit dat de andere Waddeneilanden dit initiatief overnemen.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Van toerisme leven direct en indirect heel veel mensen, dus juich ik het huidige beleid toe. Maar houd a.u.b. de toeristenbelasting laag.

Wat doe je over vijf jaar?

Over vijf jaar hoop ik nog steeds op Texel te wonen en te werken. Zij het wat minder, omdat ik dit jaar met pensioen ga.


Wie ik graag zou zien?

Solveig Rip