Het fietspad door de Eierlandse Duinen.
Het fietspad door de Eierlandse Duinen. Foto: Ton Zegers

Fietspad door Eierlandse duinen wordt nog in 2020 aangepakt

Het fietspad van de zanddijk (bij de Eierlandse duinen) wordt als eerste van een reeks fietspaden op Texel gereconstrueerd. Staatsbosbeheer (SBB) en de gemeente Texel zijn volop aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden. In het derde kwartaal van dit jaar gaan de uitvoerende werkzaamheden van start.

De gemeente en SBB hebben in goed onderling overleg besloten dit fietspad – in eigendom van SBB - geheel uit te voeren in beton en te verbreden tot 3,5 meter. Het huidige fietspad bestaat grotendeels uit asfalt. Omdat het fietspad door een natuurgebied (Natura 2000) loopt is het verplicht ruimte die van het duingebied wordt afgesnoept elders in de omgeving te compenseren.

Als gevolg van deze compensatieverplichting wordt het fietspad tussen de Muyweg en het Sluftercafé opgebroken en teruggegeven aan de natuur. De bestaande weg wordt omgebouwd tot een fietsstraat, met een passende (her)inrichting. Dat betekent dat fietsers en auto's de weg (maximale snelheid 30 km/u) over een afstand van 1.300 m zullen delen. Daarvoor is gekozen in goed onderling overleg met ondernemers en omwonenden. Daarbij werd aangegeven dat er door fietsers toch al veel gebruik wordt gemaakt van deze weg.

Het 7,5 kilometer lange fietspad dat tussen De Koog en De Cocksdorp door de Eierlandse duinen loopt, is in erg slechte staat. Dat is onder meer te merken aan de toenemende klachten. Het fietspad wordt als het grootste knelpunt van het fietspadennetwerk op Texel ervaren.