Hoe en waar duurzame energie opwekken?  Die vraag stond centraal tijdens de werksessie om te komen tot een Regionale Energie Strategie.
Hoe en waar duurzame energie opwekken? Die vraag stond centraal tijdens de werksessie om te komen tot een Regionale Energie Strategie.

"Landschap leidend bij opwekken energie"

Zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen, maar geen zonneweiden op landbouwgrond, ook niet als het grond betreft van mindere kwaliteit. Maar ook windmolens als optie om Texel energieneutraal te maken. Bijvoorbeeld op de Razende Bol of in de Dennen. Maar waarbij het landschap leidend is voor de plaats waar de voorzieningen komen.

Het was de uitkomst van een peiling van het draagvlak onder Texelse organisaties voor de opwekking van duurzame energie. De bijeenkomst in de raadszaal was een werksessie voor de zogeheten Regionale Energie Strategie (RES). Daarin staat hoeveel energie de regio Kop van Noord-Holland gaat opwekken, hoe en waar. Alleen bewezen technieken (zon, wind en biogas) zijn toegestaan. De noordkop is één van de 30 regio's in Nederland, die samen in 2030 35 terraWattuur moeten opwekken. Ter vergelijking: 1 tWh is vergelijkbaar met zo'n 50 grote windmolens. De RES is opgelegd door het Rijk, in juni moeten alle regio's een energiebod uitbrengen. Als dat bod niet voldoende is, is er een herkansing. Is ook dat onvoldoende, dan wijst het Rijk zelf aan.

Het was donderdag aan vertegenwoordigers van organisaties, zoals dorpscommissies, TOP, natuurorganisaties, LTO en anderen om aan te geven welke kant het op Texel uit zou kunnen. Er kon worden gekozen uit drie scenario's: Landschap Leidend, waarbij respect voor de omgeving leidend is in de keuzes. Tweede scenario was: De Kop vooruit en verbonden. In deze variant is de energieambitie bepalend voor de keuzes. Dus zoveel mogelijk energie opwekken. Derde optie heet "Lokale Kracht". Uitgangspunt daarbij is dat de productie van energie wordt uitgevoerd door de lokale gemeenschap, door coöperaties en/of bedrijven.

In alle drie door het ingehuurde bureau voorgeschotelde scenario's was op Texel uitsluitend zonne-energie ingetekend, windmolens staan elders in de regio. Afhankelijk van de verschillende scenario's langs snelwegen en windparken op zee en in het IJsselmeer.

Maar de Texelse werksessie gaf een iets ander beeld. Draagvlak was er wel voor zonnepanelen op parkeerplaatsen en op daken, zoals van boerenschuren, dorpshuizen, etc. Bij de parkeerplaatsen wordt met name gedacht aan die op de strandslagen. Voor zonneweides op agrarische grond bleek weinig animo. Ook niet, zoals bijvoorbeeld het plan voor een grote zonneakker aan de Pelikaanweg, als het landbouwgrond van marginale kwaliteit betreft.

Windmolens op Texel waren volgens de meeste aanwezigen wel een optie. Er werden zijdelings verschillende geschikte locaties genoemd, zoals op de Razende Bol en de Vliehors, maar ook in bos en duinen. Het meeste draagvlak was er voor het scenario Landschap Leidend, de opwekking zoveel mogeliijk in eigen hand houden.

Wethouder Huisman: "De input van deze bijeenkomst is bedoeld om de mening te peilen bij de diverse instanties die de Texelse grond gebruiken. De input van alle 18 gemeenten wordt bekeken en van daaruit wordt een eerste energiebod in concept opgesteld en aan de gemeenteraad aangeboden in juni."

Als de Regionale Energie Strategie wordt vastgesteld, zal dat niet in beton gegoten zijn. Elke twee jaar wordt de RES geactualiseerd, zodat nieuwe ontwikkelingen kunnen worden meegenomen.

De Texelse energieambitie om zelfvoorzienend te willen zijn, staat los van de RES, maar kan volgens wethouder Hennie Huisman een extra stimulans zijn bij het opstellen van het energiebod vanuit de regio aan het Rijk.