Stoppen met roken

Roken, vanaf mijn dertiende deed ik het - eerst stiekem - en tot 180 dagen geleden hield ik het stug vol. Zoals iedere verstokte roker waren er eerdere stoppogingen en toch ben ik er van overtuigd dat het dit keer wel gaat werken. Waarom? Omdat dit ook echt de eerste keer is dat ik er zelf achter sta.

In de afgelopen jaren ging ik steeds gezonder leven. Ik ging gezonder eten, meer bewegen en het ontbijt bestaat inmiddels uit fruitshakes met lijnzaad en havermout. Aan het het begin ging er zelfs boerenkool of spinazie in, maar er zijn ook grenzen. Daarnaast ging mijn alcoholgebruik flink terug en dronk ik al een aantal jaren thuis alleen maar koffie en water en in plaats van ranja of cola.

Wie denkt dat ik nu op iedere calorie let of nooit iets ongezonds doe: wees niet bang. Dat gebeurt nog genoeg. Toch begon mijn eigen roken mij steeds meer te storen. Niet vanwege het geld, hoewel ik mij tegenwoordig wel afvraag hoe ik het altijd heb kunnen betalen. Een roker heeft eng genoeg altijd geld voor zijn sigaretten. Na er een tijdje tegen aangehikt te hebben, besloot ik op een ochtend dat het na het huidige pakje sigaretten maar eens afgelopen moest zijn. Normaal deed ik een dag met een pakje, dit pakje ging bijna twee dagen mee. Zo erg zag ik op tegen die laatste sigaret. Ik raakte zelfs lichtelijk in paniek.

Eenmaal gestopt was de eerste week een hel. Ik was geïrriteerd, leefde op suikervrije kauwgum, wortels en selderij en had het nodige zelfmedelijden. Het werd echter alleen maar beter. Geen nicotinekauwgom, geen pilletjes, geen pleisters. Een app op mijn telefoon hielp mij er doorheen. De app geeft aan hoelang je gestopt ben, hoeveel sigaretten je hebt vermeden en hoe het lichaam zich herstelt. Daarnaast kreeg ik regelmatig 'mijlpalen'. Zeker de eerste dagen helpen dat soort stompzinnige dingen heel goed.

De dag voordat deze krant uitkomt staat de teller 179 dagen gestopt, 3.599 vermeden sigaretten en 14 dagen tijdwinst. Volgens de app heb ik €1.178 bespaard. Er zijn nog wel wat goals te bereiken. Het puntje 'risico om longkanker te ontwikkelen even hoog als een niet-roker' staat pas op 9 procent. Daarvoor heb ik nog 1.645 dagen te gaan volgens de app. Ik heb nog zelden zin in een sigaret en heb al testen als terrassen en festivals doorstaan. Als de trek er toch is, weet ik dat die naar paar minuten verdwijnt. Ik ben ervan overtuigd dat dit laatste besef het belangrijkst is. Maar ieder moet stoppen op zijn eigen manier en wanneer ze er zelf aan toe zijn.

Job Schepers