Texel Samen Beter: Drie actielijnen voor het plan
Texel Samen Beter: Drie actielijnen voor het plan "Gezond Texel 2030".

Actieplan Gezond Texel 2030

Van Texel Samen Beter naar de Coalitie Positieve Gezondheid tot het actieplan "Gezond Texel 2030". Hoe zit dat precies?

Historie: In 2016 maakte een aantal burgers zich zorgen over grote uitdagingen op Texel. De vergrijzing zet er iets eerder in en is sterker dan in West- Friesland en de kop van Noord -Holland, waar Omring ook actief is. De belangrijkste zorg is: hoe houden we de zorg beschikbaar? Zo is op Texel de coöperatie Texel Samen Beter opgericht, een initiatief van burgers, die zich zorgen maakten over de toekomstige beschikbaarheid van zorg op het eiland.

Eerst werd gedacht dat de oplossing zat in meer zorg of in elk geval behoud van het huidige aanbod. Nadat men zich meer in de materie verdiept had, lagen de vragen anders: niet hoe kunnen we meer zorg regelen, maar hoe kan een betere gezondheid voor de inwoners bereikt worden. Die koerswijziging werd in belangrijke mate ingegeven door de kennismaking met het gedachtegoed van Machteld Huber.

Machteld heeft daarna een aantal lezingen op het eiland gegeven. Die hebben niet alleen burgers in de zorgcoöperatie geïnspireerd, maar ook zorgverleners die in hun vrije tijd kwamen luisteren.

Iedereen ging beseffen: voor toekomstbestendige zorg kunnen we beter uitgaan van betere gezondheid dan van meer zorg: Positieve Gezondheid dus.

De zorgaanbieders op het eiland werden enthousiast over de ideeën van Positieve Gezondheid en zo is uiteindelijk de Coalitie Positieve Gezondheid ontstaan: een samenwerkingsverband van inwoners, zorg- en welzijnsaanbieders en de gemeente Texel. Dankzij een privaat fonds kon dit jaar een projectleider worden aangesteld. Dat leverde het plan "Gezond Texel 2030" op. Om het doel te bereiken zijn drie actielijnen ontwikkeld.

Actie lijn éen: het versterken van inwoners en hun omgeving (bv nieuwe woonwijk de Tuunen).

Actielijn twee: gezond omgaan met uitdagingen op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied (bv welzijn op recept en bewegen op recept).

Actie lijn drie: brede samenwerking van zorgverleners, scholen, verenigingen, ondernemers en werkgevers (bv bij de bouw en inrichting van het gezondheidsplein).