Björn Lamberink:
Björn Lamberink: "De smaken en kennis van bier en het bezoeken van brouwerijen zijn inmiddels mijn hobby geworden." Foto: Jeroen van Hattum

Ik krijg hier gevoel dat ik er mag zijn

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Ik kom zelf uit het oosten van het land. Omdat ik mij nooit ergens thuis heb mogen voelen, kreeg ik het idee om te gaan reizen. Mijn bedoeling was horeca-ervaring opdoen en met die ervaring te gaan reizen, zodat je overal kon gaan werken. Op Texel waren en zijn zoveel horecavacatures dat ervaring opdoen voor mij er wel in zat.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk voor verschillende horecabedrijven waaronder mijn hoofdbaan in café De Slock. Een oud bruin café in Den Burg, gespecialiseerd in speciaalbieren. Verder werk ik een paar uur per week voor TBO (Texelhopper) als chauffeur en ben ik vrijwilliger in opleiding bij de Veiligheidsregio, namelijk de Brandweer. Ook ben ik eens per maand te vinden bij Texel '94 als barvrijwilliger.

Hier op Texel kan en mag ik mensen weer vertrouwen

Wat heb je met bier?

Bier vond ik, voordat ik op Texel kwam wonen, helemaal niets. Door omstandigheden die in mijn jeugd zijn voorgevallen, keek ik altijd negatief tegen bier en alcohol. Dat gevoel is in de laatste twee jaar compleet veranderd. Er gaat een wereld voor me open. De smaken en kennis van bier en het bezoeken van brouwerijen zijn inmiddels mijn hobby geworden. Ik ben momenteel bezig met een Bierista bieropleiding die ik vanuit De Slock aangeboden heb gekregen. Zodra ik dit afgerond heb ga ik onderzoeken wat ik nog meer kan doen. Wellicht over een paar jaar de opleiding tot biersommelier?

Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Ik werk graag en daar vind ik energie in. Ik vermijd vaak vrije tijd omdat ik niet alleen thuis kan zitten. Je kan wel zeggen dat ik een beetje leef om te werken, maar ik zie mijn hoofdbaan niet meer als werk. In mijn "vrije tijd" ben ik dus vaak hier. Proeven van speciaalbieren en soms diepgaande gesprekken (waar je tijdens het werk geen tijd voor hebt) met je vaste gasten zijn leuk, want ik leer ze dan ook beter kennen. Voor de rest houd ik van reizen, fotografie en vind ik het leuk om met social media bezig te zijn voor bedrijven die evenementen organiseren. Sinds kort heb ik ook het hardlopen weer opgepakt. Lees daarvoor mijn verhaal op https://actie.hetvergetenkind.nl/actie/texels

Vanwaar de keuze voor de brandweer?

Ik heb zelf een heftige jeugd gehad. Ben op mijn 5e en 7e door de politie uit huis geplaatst voor mijn eigen veiligheid. Ik heb, voordat ik op Texel kwam wonen, onder meer bij de politie gewerkt, omdat ik een verschil wilde kunnen zijn voor een ander. Juist omdat leeftijdsgenoten vaak in het criminele circuit belanden. Dit werk bleek toch heftiger dan ik verwacht had. Nadat ik gestopt was, miste ik een teamgevoel, spanning en het hulpverlenen. Daarom heb ik gesolliciteerd bij de brandweer en hoop ik binnenkort te kunnen starten met mijn opleiding.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als welkom, ze geven me het gevoel dat ik er mag zijn. De mensen hier behandelen je met respect. Soms een tikkeltje hard, maar eerlijk. Ik heb het gevoel dat ik nu thuis ben en zij maken het verschil dat ik mensen weer mag en kan vertrouwen.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Waar Texel trots op mag zijn, is zijn natuur. We hebben vrijwel alle landschappen. Bos, strand, weide en platteland. Prachtig om hier te zijn.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Een groot probleem dat ik ook meekrijg tijdens het werk in de horeca is het personeelstekort op het eiland. Huisvesting is een probleem waardoor er bedrijven zijn die eerder dicht moeten of niet de service kunnen bieden die ze zouden willen bieden. Ik denk en ben van mening dat de gemeente coulanter moeten zijn voor deze branche als het gaat om tijdelijke slaapplaatsen voor personeel. Denk aan de tijdelijke containerunits waar de gemeente momenteel al mee bezig is.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Wegen en fietspaden op het eiland. Sommige stukken zijn zo slecht onderhouden waardoor ik vind dat juist daar meer aandacht aan gegeven mag worden. Texel is en blijft een fietseiland. Ook ben ik van mening dat er meer blauw op straat mag. Puur om de inwoners een nog veiliger gevoel te geven en dat er sneller ingegrepen kan worden als dat nodig is. Een tweede ambulancepost in De Cocksdorp zou ook geen overbodige luxe zijn.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

TESO, omdat zij elke dag opnieuw het eiland met de overkant verbinden, zowel voor de Texelaars als voor de toeristen.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het toerisme is voor Texel wel een grote inkomstenbron. We leven ervan. Ik ben van mening dat het hele jaar rond wel meer toeristen mogen komen. We hebben een openbaar vervoer dat steeds beter functioneert. Daarom ben ik ook van mening dat er minder auto's toegelaten zouden moeten worden op het eiland. Puur vanwege verkeersongevallen, overvolle parkeerplaatsen en wegirritatie. Maak de overtochten met voertuigen duurder. Wellicht dat het dan iets zal afnemen.

Wat doe je over vijf jaar?

Over vijf jaar hoop ik meer bierkennis te hebben waardoor het alleen maar leuker wordt om enthousiast en met kennis achter de bar te staan. Ook zou ik misschien iets voor mezelf willen beginnen. Denk aan een bedrijf dat zich richt op horecabedrijven en evenementen, zoals een specialbiertocht. Ook hoop ik na afronding van mijn opleiding verder gegroeid te zijn bij de brandweer.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Tjeerd Belksma.