Jan Bot trapt de 'bezinningsdag' op de Lubertischool af.
Jan Bot trapt de 'bezinningsdag' op de Lubertischool af. Foto: Job Schepers

"Leraren staken niet voor loonsverhoging"

"Niet de werkdruk of het salaris. Daar gaat deze staking mij niet om. Het gaat mij om de toekomst van het onderwijs", stelt één van de docenten in het Texelse basisscholen. Donderdag kwamen docenten van Kopwerk en Schooltij samen op de Lubertischool om te bezinnen. Wat is er nodig voor goed onderwijs in de toekomst?

Het lijkt op Texel vaak een ver-van-ons-bed-show, maar de problemen van het onderwijs die we zien in het landelijke nieuws hebben Texel wel degelijk bereikt. "Tot kerst is er acht keer een groep van Kopwerk/Schooltij naar huis gestuurd omdat er geen docent was. Er wordt gezocht hoe er geschoven kan worden en soms staat er een intern begeleider voor de groep, maar de spoeling is dun. En dat geldt ook gewoon voor Texel."

Hoe vaak het precies is gebeurd, is de redactie onbekend. Vorige week kwam de redactie ten gehore dat de jongste groepen van een school geen les kregen, wegens ziekte van een docent. "En het is ook bij een andere school al gebeurd, meerdere malen", reageert een locatieleider van één van de basisscholen.

Inge Lekkerkerker, locatieleider van de Lubertischool in De Koog, geeft antwoord als we vragen waar de pijnpunten nu echt zitten. "Ik vind dat lastig om te beantwoorden. Omdat ik dan alleen voor mezelf spreek. Het gaat mij echt niet om het salaris. Er wordt niet evenveel verdiend als in sommige andere takken, maar het onderwijs heeft er op dat punt wel best wat bijgekregen. Het gaat me ook niet om de werkdruk, hoewel die zeker op kleinere scholen hoog is. Je hebt namelijk te maken met docenten die in één keer lesgeven aan bijvoorbeeld groepen, 3, 4 en 5. Dat zijn verschillende niveaus en daarnaast heb je binnen een klas nog te maken met niveauverschillen. Maar het gaat mij om de kwaliteit van het onderwijs. Hoe zorgen we dat de kinderen van de toekomst ook goed onderwijs blijven krijgen. Hoe zorgen we ervoor dat er goed onderwijs blijft in de buitendorpen? Ook ik spreek mensen die denken dat het onderwijscentrum het begin van het einde van basisschoolonderwijs in de buitendorpen is. Dat is niet de gedachte achter het OCT en ik ben ervan overtuigd dat er toekomst voor de scholen in de buitendorpen is."

Op de Lubertischool werd de aftrap verricht door Jan Bot, voorzitter van Kopwerk. ook hij benadrukte dat de problemen ook steeds dichter bij Texel komen. De leraren gingen vervolgens hard aan de slag om na te denken over oplossingen. Wat kan er anders? Wat moet er anders? Hoe gaan we dat doen? "Ik vind het mooi om te zien dat er zoveel docenten zijn. De meesten zijn hier, een aantal zijn naar manifestaties in het land. Het is een ochtendprogramma, maar bijna al mijn collega's gaan vanmiddag gewoon naar school om zaken af te maken die nog op hun 'to do-lijstje' staan", vertelt Nick Slijderink van de Thijsseschool.

In een introductiefilmpje dat wordt vertoond komen leerlingen aan het woord. Zij hopen dat de pabo weer aantrekkelijk wordt gemaakt en dat ook de omstandigheden voor leraren beter worden.

De hal van De Lubertischool was donderdagochtend goed gevuld. Dat er vooral vrouwen in het basisonderwijs werken, valt meteen op. In totaal zijn er een stuk of vier 'meesters' in de zaal. De rest zijn juffen. In totaal werken er in het Texelse basisonderwijs zo'n 95 mensen, waarvan sommige op meerdere scholen lesgeven. Onder hen bijna geen fulltimers meer.

"De staking heeft tot doel de noodzaak van structurele maatregelen die door de politiek zullen moeten worden genomen kracht bij te zetten", stelden Stichting Schooltij en Kopwerk deze week in een persbericht.