Bouwen op vrijkomende locaties vergt een lange adem

Om nieuwe huizen te bouwen moeten veel hindernissen worden overwonnen.

Stevige hobbel is de provincie, waarvan gedeputeerde Cees Loggen zich nu wat meer inschikkelijk heeft getoond om Texel meer bouwruimte te bieden dan het eerdere maximum van vijftig nieuwe huizen over de komende tien jaar. Een huizenhoog verschil met de circa 400 die de gemeente voor ogen heeft. Concrete aantallen gingen bij het werkbezoek aan Texel amper over tafel. Genoemd werd wel de mogelijkheid om aan de rand van een (buiten)dorp maximaal 11 woningen te mogen bouwen.

De focus ligt vooral op ruimte binnen ín de dorpen, de "inbreidlocaties". Het betreft hier bijvoorbeeld de plekken die vrijkomen doordat basischolen gaan sluiten of zijn gesloten. Concreet is dit aan de orde in Den Hoorn, Oosterend en Den Burg, waar de komende jaren meerdere scholen verhuizen naar het Onderwijscentrum.

Het bouwen van woningen of andere voorzieningen op die vrijkomende plekken is makkelijker gezegd dan gedaan. Neem de herinvulling van de Drijverschool. Nadat de school in 2013 sloot, was het laatste nieuws dat de gemeente aan het eind van deze maand of in februari een definitief plan presenteert.

Rond het nieuwbouwplan op de locatie De Akker, ook al jaren leeg, is het al een poos stil. Onlangs werden plannen voor de woningbouw op het terrein van de Kompas bekend. Hier stuit de ligging en grootte van een woonzorggebouw voor DownTown op verzet vanuit de buurt (zie pagina 2). Vergelijkbaar met de weerstand tegen het plan Welkoop. Nieuwbouw in bestaande woonomgevingen vergt een lange adem.